Πέμπτη 14 Απριλίου 2011

Μαθημένη ανικανότητα. Όταν πιστεύεις πως δεν μπορείς να ξεφύγεις....


Να πούμε πρώτα τι είναι η μαθημένη ανικανότητα. Είναι η πεποίθηση που έχει ένα άτομο ότι δεν μπορεί να ξεφύγει από μια δυσάρεστη κατάσταση ή εμπειρία.
   Ένας φυσιολογικός άνθρωπος μπορεί εάν δεν του αρέσει μια κατάσταση π.χ. η δουλειά του να αποφασίσει να φύγει και να το πράξει. Το πρόσωπο όμως που πάσχει από μαθημένη ανικανότητα αισθάνεται ότι δεν μπορεί να φύγει από την δυσάρεστη αυτή κατάσταση. Το αποτέλεσμα είναι κατάθλιψη και εξαιρετικά χαμηλός αυτοσεβασμός
.
    Μερικά μάλιστα άτομα υιοθετούν αυτή την στάση για να επιβιώσουν σε μια δύσκολη κατάσταση. Ένα παιδί που το κακομεταχειρίζονται ή μια σύζυγος μαθαίνουν να δέχονται παθητικά τις προσταγές των άλλων και να υποχωρούν γιατί πιστεύουν πως δεν μπορούν να αλλάξουν την κατάσταση τους.
    Η μαθημένη ανικανότητα μπορεί να κλειδώσει έναν άνθρωπο σε ένα σύστημα που ξεφεύγει από τα όρια της οικογένειας και επεκτείνεται στα όρια της κοινωνίας. Συνήθως το σύστημα αυτό που έχει δημιουργηθεί για έναν άλλο σκοπό συγκεντρώνει γύρω του πεποιθήσεις , περιορισμούς και ταμπού που βοηθάνε στην επιβίωση όχι τους ατόμου αλλά του ίδιου του συστήματος. Μοιραία ο αρχικός σκοπός εξαφανίζεται σιγά σιγά από το προσκήνιο.
    Αρκετοί επιστήμονες μάλιστα υποστηρίζουν πως η μαθημένη ανικανότητα μπορεί να μεταδοθεί από άνθρωπο σε άνθρωπο και μέσω της παρατήρησης. Για παράδειγμα μια κόρη που βλέπει την μητέρα της να δέχεται παθητικά τις εντολές ενός αυταρχικού πατέρα σιγά σιγά αρχίζει να συνδέει την συμπεριφορά της μητέρας με την ''κανονική'' συμπεριφορά που πρέπει να έχει μια παντρεμένη γυναίκα.
     Το φαινόμενο αυτό όμως δεν έχει να κάνει αποκλειστικά με την οικογένεια. Ένας άνθρωπος που έχασε την δουλειά του νοιώθει ανήμπορος και πιστεύει ότι δεν μπορεί να ξεφύγει. Είναι δηλαδή αυτή η αίσθηση που νοιώθει ο κάθε άνθρωπος ότι δεν μπορεί να κάνει κάτι για να βελτιώσει την κατάσταση του. Δυστυχώς όλο και περισσότεροι Έλληνες νοιώθουν εγκλωβισμένοι και ανήμποροι κυρίως λόγω της οικονομικής κρίσης με αποτέλεσμα όλο και περισσότεροι να ωθούνται στην κατάθλιψη , στην μοναξιά και τον χαμηλό αυτοσεβασμό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου