Κυριακή, 17 Απριλίου 2011

Οι μπαμπάδες του Σαββατοκύριακου
Μαζί το Σαββατοκύριακο
Ένα διαζύγιο φέρνει τεράστιες αλλαγές στη ζωή μιας οικογένειας. Μία από τις μεγαλύτερες αλλαγές είναι ο χρόνος που περνάει ο πατέρας με τα παιδιά του. Ξαφνικά γίνεται "μπαμπάς του Σαββατοκύριακου", ίσως και μερικών απογευμάτων της εβδομάδας.
Οι άντρες, κάνοντας μια γενίκευση εδώ, έχουν περισσότερο ενθουσιασμό, νέες ιδέες και απόψεις την πρώτη μέρα μιας καινούργιας δουλειάς απ' ότι έχουν για την πατρότητα, όταν αυτή έχει αποκοπεί από τη συμπληρωματική μητρότητα, εξαιτίας ενός διαζυγίου.
Όταν ένας άντρας αποφασίζει ποια δουλειά θα επιλέξει, λαμβάνει υπόψιν του παράγοντες όπως την περιγραφή του αντικειμένου εργασίας, το ωράριο, τις απαιτήσεις και υποχρεώσεις της εργασίας αλλά και τα οφέλη και τις προοπτικές εξέλιξης. Αξιολογεί το εργασιακό του περιβάλλον και τους συνεργάτες του, αναρωτιέται αν η γνώμη και οι υποδείξεις του θα ληφθούν σοβαρά υπόψιν.
Το παράξενο είναι ότι, αυτοί οι ίδιοι άντρες που έχουν κάνει τέτοια καλή προεργασία για την ανάληψη μιας εργασίας που θα καταναλώνει μεγάλο μέρος του χρόνου και της ενέργειάς τους, δεν κάνουν μια ανάλογη προεργασία για τις υποχρεώσεις της πατρότητας μετά από το διαζύγιό τους.
Για τους περισσότερους διαγευγμένους μπαμπάδες (όπως οι ίδιοι καταθέτουν), η πατρότητα είναι:
·         Μια εργασία χωρίς ξεκάθαρο αντικείμενο
·         Τεράστια πρόκληση
·         Περίοδος αλλαγής και προσαρμογής
·         Περίοδος αγάπης και φροντίδας προς κάποιον άλλον
·         Ένας ρόλος με νέες υπευθυνότητες και υποχρεώσεις
·         Ένα τεστ στη σχέση μου με μια άλλη γυναίκα
·         Μια ευκαιρία να δώσω στο παιδί μου ότι μου έδωσε ο πατέρας μου
·         Μια ευκαιρία να τα καταφέρω καλύτερα από τον πατέρα μου και να μην κάνω τα ίδια λάθη με αυτόν
·         Μια ευκαιρία να ωριμάσω μέσα από την εμπειρία της πατρότητας
Η πατρότητα είναι πολυσύνθετη και πολυπαραγοντική, ιδιαίτερα μάλιστα μετά από ένα διαζύγιο. Τα συναισθήματα της περιέργειας και του φόβου, της αισιοδοξίας και της ανησυχίας, της προσμονής και του δισταγμού, του ενθουσιασμού και της απροθυμίας, της περηφάνειας και της αμφιβολίας, της σιγουριάς και της αβεβαιότητας, εναλλάσσονται και αυτό είναι κάτι το φυσιολογικό.
Πέντε στόχοι για διαζευγμένους πατέρες
1. Τηρείστε τις υποσχέσεις σας
Τα παιδιά σας βασίζονται πάνω σας και η τήρηση των υποσχέσεων από τη μεριά σας βοηθάει στην εδραίωση μιας σχέσης εμπιστοσύνης και στη δημιουργία σταθερότητας σε μια περίοδο γενικότερης αναστάτωσης και ταραχής, όπως αυτή στη διάρκεια και αμέσως μετά το διαζύγιο.
Κάθε φορά που αθετείτε μια υπόσχεση που δώσατε στο παιδί σας, όσο μικρή κι αν ήταν αυτή, ουσιαστικά μειώνει την εμπιστοσύνη που σας έχει το παιδί και αρχίζει να σας αντιμετωπίζει με καχυποψία, ως "ένοχο μέχρι αποδείξεως του εναντίου". Μια τέτοια κατάσταση μπορεί να διαβρώσει τις σχέσεις σας με το παιδί σας και να σας αντιμετωπίζει με δυσπιστία ακόμα και όταν ενηλικιωθεί.
2. Δείξτε στο παιδί σας ότι θα είστε καλά
Για να νιώθει το παιδί σας σιγουριά, ασφάλεια και ηρεμία, θα πρέπει να διαπιστώσει το ίδιο ότι κι εσείς αισθάνεστε έτσι. Προφανώς, αν δει ότι εσείς είστε απελπισμένος, δεν τα βγάζετε πέρα, θα νιώσει μεγάλη ανασφάλεια: "αφού ούτε καν ο μπαμπάς δεν μπορεί να τα καταφέρει σε αυτή τη δύσκολη κατάσταση, πόσο μάλλον εγώ", είναι η αρνητική σκέψη που κάνει ένα παιδί και το παρασέρνει σε μια συναισθηματική κατρακύλα. Δείξτε λοιπόν στο παιδί, με λόγια κι έργα, ότι μπορείτε να τα βγάλετε πέρα και να παραμείνετε αλώβητος, ακόμα και σε δύσκολες εποχές.
3. Υποστηρίξτε τη μητέρα των παιδιών σας
"Αδύνατον!"; Σκέφτεστε καθώς διαβάζετε την προηγούμενη φράση; Κι όμως, πρόκειται για ένα στοιχείο ζωτικής σημασίας για κάθε υγιή οικογένεια, διαζευγμένη ή μη. Αυτό δε σημαίνει ότι πρέπει να τη συγχωρήσετε, να τη δικαιώσετε, ή να σταματήστε να αισθάνεστε θυμό απέναντί της.
Σημαίνει όμως ότι αν τη μειώνετε στα μάτια του παιδιού σας, αυτό θα αποβεί τελικά σε βάρος σας, αργότερα ή συντομότερα. Ότι και να γίνει παραμένει η μητέρα του παιδιού σας, και θα πρέπει να διατηρήσετε τέτοια στάση ώστε και το παιδί σας να τη σέβεται και να την τιμά ως μητέρα του. Τις διαφορές σας με την πρώην σύζυγό σας μπορείτε να τις λύσετε ιδιαιτέρως και τους καυγάδες σας να τους κάνετε όταν το παιδί δεν είναι παρόν.
4. Να είστε ο καλύτερος δυνατό γονιός που μπορείτε να είστε
Αυτό είναι και το μόνο που μπορείτε να ελέγξετε τελικά. Το παιδί χρειάζεται υπομονή και κατανόηση, σωστά όρια, ισορροπία και συνέπεια από εσάς. Είναι σημαντικό να μην προσπαθεί ο πατέρας να έχει διαφορετικό στυλ διαπαιδαγώγησης από τη μητέρα μόνο και μόνο για να την "εκδικηθεί".
Κάτι τέτοιο έχει αρνητικό αντίκτυπο στο παιδί. Είναι προτιμότερο οι χωρισμένοι γονείς να έχουν εκ των προτέρων μια γενικότερη συμφωνία ως προς τη στάση που θα κρατήσουν απέναντι στο παιδί, ώστε να μη του δίνουν αντιφατικά μηνύματα και να του προσφέρουν τη σιγουριά ότι παρόλου που δεν τα βρήκαν μεταξύ τους, εξακολουθούν ν' αγαπούν και να νοιάζονται γι' αυτό.
5. Να παραμείνετε στη ζωή του παιδιού σας
Αν και αυτό ακούγεται προφανές, είναι απίστευτο πόσοι χωρισμένοι μπαμπάδες παρεκκλίνουν και αφοσιώνονται σε μια καινούργια δουλειά, νέο τόπο διαμονής, ή νέα σχέση ή ακόμα και καινούργια οικογένεια, με αποτέλεσμα να αποτραβιούνται από το παιδί τους. Για να έχετε θετική επιρροή στο παιδί σας, θα πρέπει να είστε παρών όταν αυτό σας θέλει και σας χρειάζεται, για κάτι μικρό ή κάτι μεγάλο.
Δρ. Λίζα Βάρβογλη, Ph.D. Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου