Υπάρχουν πολλές διεθνείς συμβάσεις για την προστασία του παιδιού και τη γονική μέριμνα.
Η προστασία του παιδιού είναι ένα σημαντικό θέμα με το οποίο ασχολείται μεγάλος αριθμός διεθνών συμβάσεων. Παρόλο που το πεδίο εφαρμογής των συμβάσεων αυτών ποικίλλει, έχουν όλες ως στόχο την προώθηση της καλής διαβίωσης του παιδιού σε διεθνές επίπεδο.
Τα Ηνωμένα Έθνη
Η Σύμβαση διακηρύσσει ότι όλα τα παιδιά είναι ίσα μεταξύ τους και δικαιούνται να χαίρουν του δικαιώματος επιβίωσης, ανάπτυξης, συμμετοχής και προστασίας. Θεσπίζει την αρχή ότι πρωταρχικό μέλημα σε όλες τις πράξεις που αφορούν παιδιά πρέπει να είναι το ύψιστο συμφέρον του παιδιού. Η Σύμβαση έχει κυρωθεί από όλα τα κράτη μέλη.
Το Συμβούλιο της Ευρώπης
Η Σύμβαση προασπίζει τα θεμελιώδη δικαιώματα και ελευθερίες και ιδρύει το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ούτως ώστε να εγγυηθεί το σεβασμό τους. Ορισμένες διατάξεις της αφορούν την οικογένεια και τα παιδιά, όπως τα δικαιώματα στο σεβασμό της οικογενειακής ζωής (άρθρο 8). Έχει κυρωθεί από όλα τα κράτη μέλη.
Στόχος της Σύμβασης είναι η εναρμόνιση των νομοθεσιών των συμβαλλομένων κρατών και η αποφυγή συγκρούσεων νόμων, όταν η υιοθεσία επιφέρει τη μετάβαση του παιδιού από ένα κράτος σε άλλο. Ρυθμίζει τις προϋποθέσεις και τις έννομες συνέπειες της υιοθεσίας. Έχει κυρωθεί από τη Δανία, τη Γερμανία, την Ελλάδα, την Ιρλανδία, την Ιταλία, την Πορτογαλία, τη Σουηδία και το Ηνωμένο Βασίλειο.
Στόχος της Σύμβασης είναι η εξομοίωση του καθεστώτος των παιδιών που γεννώνται εκτός γάμου με εκείνο των παιδιών που γεννήθηκαν σε νόμιμο γάμο. Έχει κυρωθεί από την Αυστρία, τη Δανία, την Ελλάδα, την Ιρλανδία, το Λουξεμβούργο, την Πορτογαλία, τη Σουηδία και το Ηνωμένο Βασίλειο.
- Η Ευρωπαϊκή Σύμβαση - - - του 1980 για την αναγνώριση και εκτέλεση αποφάσεων σε θέματα επιμέλειας των τέκνων και για την αποκατάσταση της επιμέλειάς τους
Η Σύμβαση αναγνωρίζει στο Προοίμιό της ότι πρωταρχική σημασία για τη λήψη αποφάσεων που αφορούν την επιμέλεια έχει το συμφέρον των τέκνων. Στόχος της είναι η αντιμετώπιση των δυσχερειών που προκαλούνται από διαφωνίες σχετικά με την επιμέλεια μεταξύ γονέων που ζουν σε διαφορετικά ευρωπαϊκά κράτη. Έχει κυρωθεί από όλα τα κράτη μέλη.
Στόχος της Σύμβασης είναι η προώθηση των ύψιστων συμφερόντων των παιδιών. Περιλαμβάνει ορισμένα δικονομικά μέτρα με στόχο να εξασφαλιστεί ο σεβασμός των δικαιωμάτων των παιδιών. Έχει κυρωθεί από τη Γερμανία και την Ελλάδα.
Στόχος της Σύμβασης είναι να καθορίσει τις γενικές αρχές που πρέπει να εφαρμόζονται στις εντολές επικοινωνίας, καθώς και να θέσει πρόσφορες διασφαλίσεις και εγγυήσεις ούτως ώστε να εξασφαλιστεί η ενδεδειγμένη άσκηση της εν λόγω επικοινωνίας και η άμεση επιστροφή του παιδιού μετά το πέρας της περιόδου επικοινωνίας. Η Σύμβαση δεν έχει τεθεί ακόμα σε ισχύ.
Η Διάσκεψη της Χάγης
Η Διάσκεψη της Χάγης έχει εγκρίνει αρκετές συμβάσεις στον τομέα της προστασίας του παιδιού. Οι σημαντικότερες από τις πιο πρόσφατες Συμβάσεις είναι:
Στόχος της Σύμβασης είναι η προστασία των προς υιοθεσία παιδιών στην πατρίδα τους, ει δυνατόν προσφέροντάς τους ένα σπίτι σε αυτή. Προβλέπει συνεργασία μεταξύ των αρχών των διαφόρων κρατών. Έχει κυρωθεί από την Αυστρία, τη Δανία, τη Φινλανδία, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιταλία, το Λουξεμβούργο, τις Κάτω Χώρες, την Ισπανία και τη Σουηδία.
Στόχος της Σύμβασης είναι η προστασία των παιδιών από τις επιβλαβείς συνέπειες της απαγωγής και της κατακράτησης πέραν των συνόρων, με την πρόβλεψη διαδικασίας που επιτρέπει την άμεση επιστροφή τους μέσω συστήματος συνεργασίας μεταξύ κεντρικών αρχών. Έχει κυρωθεί από όλα τα κράτη μέλη.
- Η Σύμβαση - του 1996 για τη διεθνή δικαιοδοσία, το εφαρμοστέο δίκαιο, την αναγνώριση, την εκτέλεση και τη συνεργασία σε θέματα γονικής μέριμνας και μέτρων προστασίας των παιδιών
Η Σύμβαση θεσπίζει κανόνες για τη διεθνή δικαιοδοσία, το εφαρμοστέο δίκαιο, την αναγνώριση, την εκτέλεση και τη συνεργασία σε θέματα γονικής μέριμνας και μέτρων προστασίας των παιδιών. Η δικαιοδοσία ανήκει κατά κανόνα στο συμβαλλόμενο κράτος συνήθους διαμονής του παιδιού, ενώ θεσπίζεται και μηχανισμός συνεργασίας μεταξύ κεντρικών αρχών. Η Σύμβαση δεν έχει τεθεί ακόμα σε ισχύ.
Έγγραφα αναφοράς
- Σύμβαση - - για τα Δικαιώματα του Παιδιού (Ηνωμένα Έθνη)
- Σύμβαση - - - για την Προάσπιση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και των Θεμελιωδών Ελευθεριών (Συμβούλιο της Ευρώπης)
- Ευρωπαϊκή Σύμβαση - - - για την υιοθεσία παιδιών (Συμβούλιο της Ευρώπης)
- Ευρωπαϊκή Σύμβαση - - - για το νομικό καθεστώς των τέκνων χωρίς γάμο των γονέων τους (Συμβούλιο της Ευρώπης)
- Ευρωπαϊκή Σύμβαση - - - για την αναγνώριση και εκτέλεση αποφάσεων σε θέματα επιμέλειας των τέκνων και για την αποκατάσταση της επιμέλειάς τους (Συμβούλιο της Ευρώπης)
- Ευρωπαϊκή Σύμβαση - - - για την άσκηση των δικαιωμάτων των παιδιών (Συμβούλιο της Ευρώπης)
- Σύμβαση - - - για την επικοινωνία που αφορά τα παιδιά (Συμβούλιο της Ευρώπης)
- Σύμβαση - για την προστασία των παιδιών και τη συνεργασία σε θέματα διεθνών υιοθεσιών (Διάσκεψη της Χάγης)
- Σύμβαση - για τα αστικά θέματα της διεθνούς απαγωγής παιδιών (Διάσκεψη της Χάγης)
- Σύμβαση - για τη διεθνή δικαιοδοσία, το εφαρμοστέο δίκαιο, την αναγνώριση, την εκτέλεση και τη συνεργασία σε θέματα γονικής μέριμνας και μέτρων προστασίας των παιδιών (Διάσκεψη της Χάγης)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου