Σάββατο 30 Απριλίου 2011

Γιατί το παιδί δεν θέλει να αγκαλιάζει ο μπαμπάς την μαμά;



Αλεξάνδρα Α. Καππάτου


Μήπως έχει παρατηρήσει ότι κάθε φορά που αγκαλιάζεις τον σύζυγό σου... το παιδί σου μουτρώνει ή προσπαθεί να μπει ανάμεσά σας; Η ψυχολόγος Αλεξάνδρα Καππάτου εξηγεί αυτή την συμπεριφορά του παιδιού και σου δίνει κάποιες συμβουλές για να το αποφύγεις!

Είναι γεγονός ότι κάποιες φορές τα παιδιά νιώθουν ενόχληση από τις εκδηλώσεις τρυφερότητας μεταξύ των γονιών.

Πως βλέπει το παιδί τον μπαμπά;

Υποσυνείδητα το παιδί πιστεύει πως, λόγω της στενής σχέσης που έχει με τη μητέρα του, είναι το πιο σημαντικό άτομο γι’ αυτήν και βλέπει τον πατέρα ως αντίπαλο που παρεμβαίνει στο «ειδύλλιό» του με τη μαμά.

Γι’ αυτό είναι συνηθισμένο φαινόμενο να προσπαθούν τα παιδιά να μπουν στη μέση όταν οι γονείς τους φιλιούνται ή φέρονται τρυφερά ο ένας στον άλλο, προσπαθώντας να τους χωρίσουν. 

Τι θα πρέπει να κάνετε...

- Να φέρεστε με ηρεμία και φυσικότητα, χωρίς να καταπιέζετε τις αυθόρμητες εκδηλώσεις τρυφερότητας ούτε και να απομακρύνεστε βιαστικά, κάθε φορά που εμφανίζεται το παιδί στο χώρο διεκδικώντας την προσοχή σας.

- Δεν πρέπει να πέσετε σε αυτή την «παγίδα», για το καλό της δικής σας σχέσης πιστεύοντας ότι έτσι θα βοηθήσετε το παιδί να το ξεπεράσει.

- Αντίθετα, μπορείτε να το συμπεριλαμβάνετε κι αυτό που και που στα χάδια σας, αλλά δίνοντας του να καταλάβει πολύ καλά ότι ο μπαμπάς και η μαμά αποτελούν μια ενότητα που υπήρχε από πριν.

- Παρατηρώντας τα παιδιά ότι οι γονείς τους συμπεριφέρονται με τρυφερότητα ο ένας στον άλλο, νιώθουν ασφάλεια και εμπιστοσύνη ότι δεν θα τα εγκαταλείψουν. Ακόμη κι αν λείψουν για λίγο, μπορούν να μείνουν με οποιοδήποτε μέλος της οικογένειας.

- Επιπλέον, θα μάθουν έννοιες πολύ σημαντικές για τη μελλοντική τους συναισθηματική ζωή, την τρυφερότητα, τη λεπτότητα, τον αυθορμητισμό, το σεβασμό καθώς και να εξωτερικεύουν τα συναισθήματά τους χωρίς ντροπές.

Έτσι θα αποφύγετε την σύγκρουση παιδιού-μπαμπά και μέσα από αυτές τις κινήσεις θα μάθετε στο παιδί σας πολλά πράγματα που θα του είναι χρήσιμα στο μέλλον!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου