Παρασκευή 8 Απριλίου 2011

Ο ρόλος του μπαμπά





H συμμετοχή του πατέρα
H συμμετοχή του πατέρα

Όσο απαραίτητη είναι η συμμετοχή του πατέρα στο να έρθει στον κόσμο ένα παιδί, τόσο σημαντική είναι η συμμετοχή του και στην ανατροφή αυτού.
Ο ρόλος που διαδραματίζει ένας πατέρας στο μεγάλωμα ενός παιδιού, είναι η συνισταμένη δύο παραγόντων: Της διάθεσης και του χρόνου που διαθέτει.
Η ομαλή (ψυχική-σωματική) ανάπτυξη ενός παιδιού προϋποθέτει τη συμμετοχή και των δύο γονέων έστω και εάν ένας από τους δύο συμμετέχει περισσότερο.
Ο πατρικός ρόλος είναι πιο περιορισμένος από τον μητρικό στην ανατροφή των παιδιών, είτε λόγω στερεοτυπικών αντιλήψεων («Ο άντρας δεν είναι για να μεγαλώνει παιδιά») είτε λόγω αυξημένων υποχρεώσεων, που συνεπάγονται μειωμένο ελεύθερο χρόνο και σωματική – πνευματική κούραση.
Παρ’ όλα αυτά, είναι σημαντικό να εδραιωθεί η εικόνα του πατέρα τόσο στη ζωή όσο και στην ψυχή ενός παιδιού.
Όπως σε κάθε τομέα, έτσι και στις σχέσεις γονέων – παιδιού «η λεπτομέρεια κάνει τη διαφορά». Υπάρχουν λοιπόν μικρά «βήματα» που μπορεί ένας πατέρας να κάνει για να έρθει πιο κοντά στο παιδί του.

Ανοιχτός τρόπος σκέψης 

Μια καλή αρχή, είναι το να καταργηθούν, να απορριφθούν οι προκαταλήψεις που θέλουν τον άντρα μόνο «αρχηγό-κυνηγό»: Η γυναίκα μεγαλώνει τα παιδιά και ο άντρας φροντίζει για την επιβίωσή τους.
Το να ασχοληθεί ένας πατέρας με το παιδί του, να το απασχολήσει, να παίξει μαζί του, να το φροντίσει. Και ... φυσικά δεν είναι ντροπή!
Ένας μπαμπάς μπορεί να γίνει πάλι παιδί και ένα παιδί «καμαρώνει» για τον μπαμπά του με κάθε ευκαιρία. Οι ώρες που περνούν μαζί, είναι ωφέλιμες και για τους δύο, και κυρίως αποτελούν βάση για μια ομαλή μεταξύ τους σχέση.

Συνεννόηση γονέων-σταθερή πορεία στην ανατροφή 


Μαζί
Μαζί

Είναι σημαντικό για το παιδί να μη λαμβάνει διαφορετική αντιμετώπιση από τους γονείς.
Ένα μεγάλο λάθος των μπαμπάδων είναι η υπερβολική ελαστικότητα ή η υπερβολική αυστηρότητα.
Οι πατεράδες στην προσπάθειά τους να απενοχοποιηθούν από την απουσία τους, αποκλίνουν από τη σταθερή πορεία ανατροφής και γίνονται είτε πιο ελαστικοί (πιστεύοντας πως αν κάνουν όλα τα χατίρια στα παιδιά τους, θα εξασφαλίσουν την αγάπη τους), είτε πιο αυστηροί (στην προσπάθεια να προστατέψουν τα παιδιά από τους διάφορους κινδύνους).
Πρέπει να υπάρχει συνεννόηση των δύο γονέων, σταθερότητα στις απόψεις και ισορροπία στη συμπεριφορά τους.

Ο μπαμπάς του Σαββατοκύριακου 


Μαζί το Σαββατοκύριακο
Μαζί το Σαββατοκύριακο
Οι σύγχρονοι ρυθμοί ζωής και οι αυξημένες απαιτήσεις, δυστυχώς αφήνουν ελάχιστα χρονικά περιθώρια στους άντρες για να ασχοληθούν με τα παιδιά τους.
Το Σαββατοκύριακο είναι πιο ελεύθερο από άποψη υποχρεώσεων. Εδώ τίθεται το δίλημμα: ξεκουράζεσαι και γεμίζεις τις μπαταρίες σου για την εβδομάδα που έρχεται ή τρέχεις για τα παιδιά; Η λύση είναι κάπου στη μέση.
Τα παιδιά δεν χρειάζονται μόνο υλικά αγαθά αλλά και την ύπαρξη του πατέρα. Επενδύστε τουλάχιστον στα Σαββατοκύριακα (εκδρομές, φαγητό όλοι μαζί, παιχνίδι, κάποια παράσταση κ.α.).
Φορτίστε τις μπαταρίες σας διασκεδάζοντας με το παιδί.
Αποδεχτείτε τον ρόλο σας ως πατέρας και μέσα στα πλαίσια των δικών σας επιθυμιών για να περάσετε καλά εντάξτε και τα παιδιά. Μην αφήνετε τις μέρες να περνούν χάνοντας ουσιαστικό χρόνο μαζί τους. Ο καιρός περνάει και κάποια στιγμή θα είναι εκείνα που θα προσπαθούν να σας εντάξουν στο δικό τους πρόγραμμα!
Δεν υπάρχει λόγος να αισθάνεστε ενοχές για τον χρόνο που περνάτε μακριά από το παιδί σας. Τις περισσότερες φορές γίνεται κατ’ ανάγκη. Φροντίστε έστω και ο λίγος χρόνος που είστε μαζί να είναι ουσιαστικός και σε καμία περίπτωση να μην αποτελεί αγγαρεία.
Άλλωστε υπάρχει και η μητέρα που επιθυμεί να μοιραστεί μαζί σας προβληματισμούς για τα παιδιά και έχει ανάγκη να νιώσει πως την στηρίζετε στην ανατροφή των ανθρώπων που από κοινού φέρατε στον κόσμο.

 

Δώστε βάση στην επικοινωνία 

Είναι σημαντικό για το παιδί να ξέρει γιατί λείπει ο μπαμπάς, πού πάει και πώς μπορεί να τον βρει. Το παιδί γνωρίζει ότι καθημερινά χρειάζεται να πηγαίνετε στην δουλειά.
Εξηγήστε του πως με αυτόν τον τρόπο κερδίζετε χρήματα για να αγοράζετε πράγματα που έχετε ανάγκη.
Ακόμη και ένα μικρό παιδί μπορεί να το καταλάβει («εάν ο μπαμπάς δεν δουλεύει δεν θα μπορούμε να έχουμε φαγητό, ρούχα, παιχνίδια, βιβλία»).
Ο μπαμπάς δουλεύει
Ο μπαμπάς δουλεύει
Μπορεί σε κάποια στιγμή της ημέρας να θελήσει να επικοινωνήσει μαζί σας για να σας πει κάποιο κατόρθωμα του.
  • Ακόμη και από την δουλειά, μιλήστε του για λίγο και υποσχεθείτε του να πείτε περισσότερα όταν επιστρέψετε στο σπίτι.

  • Εάν χρειαστεί να λείψετε για πολλές μέρες, ενημερώστε ο ίδιος το παιδί από πριν, και προσπαθήστε να καλύψετε την άμεση επικοινωνία με τηλεφωνική (π.χ. κάθε βράδυ ένα τηλέφωνο για να το ρωτήσετε πως πέρασε την ημέρα του…). 

  • Αποκτήστε παρέα κάποιες συνήθειες. Κάθε βράδυ να του λέτε ένα παραμύθι πριν κοιμηθεί, μια βόλτα σε κάποιο αγαπημένο μέρος παρέα, μετά το ταξίδι να παίξετε με κάποιο παιχνίδι που του αρέσει πολύ. 

  • Συνηθίστε να του λέτε και εσείς νέα σας. Για κάτι ξεχωριστό που έγινε στην δουλειά ή στο ταξίδι που πήγατε. Φυσικά μην το φορτώνετε με προβλήματα που δεν μπορεί να κατανοήσει και να αντιμετωπίσει.

Ο ρόλος του μπαμπά στη λήψη αποφάσεων 

Οποιαδήποτε απόφαση έχει σχέση με το παιδί πρέπει να είναι αποτέλεσμα συμφωνίας και των δύο γονέων και αυτό πρέπει να τονίζεται στο παιδί.
Πολλές φορές η άποψη του πατέρα, λόγω απουσίας, περιθωριοποιείται. Ακόμη και αν ο πατέρας δεν είναι εκείνη τη στιγμή στο σπίτι πρέπει να επιβληθεί η παρουσία του, έστω μέσω τηλεφώνου. (Η μητέρα λέει π.χ. στο παιδί: «θα σου απαντήσω σε λίγο, αφού συνεννοηθώ πρώτα με τον πατέρα σου»).
Το παιδί πρέπει να νιώθει ότι ο πατέρας ενδιαφέρεται και έχει ενεργό ρόλο στην ανατροφή του. Δεν χρησιμοποιούμε την απουσία του πατέρα για εκφοβισμό!
Για παράδειγμα πολλές μαμάδες λένε στα παιδιά τους «όταν γυρίσει ο πατέρας σου θα του πω τι έκανες και θα δεις…». Με αυτό τον τρόπο κάνουν δυσάρεστη την αναμονή του πατέρα στο σπίτι.
Επίσης καλό είναι ο ένας να μην ρίχνει τις ευθύνες στον άλλο λέγοντας «ρώτα τον πατέρα σου» ή «ρώτα την μητέρα σου». Καλό είναι να του δείχνετε ότι έχετε συνεννόηση και μαζί αποφασίζετε. Εννοείται πως για κάποια απλά καθημερινά πράγματα δεν χρειάζεται κάθε φορά «οικογενειακό συμβούλιο».
Ο κάθε γονιός μπορεί να πάρει πρωτοβουλίες στην λήψη αποφάσεων χωρίς να αναιρεί κανόνες που έχει θέσει ο άλλος γονιός.

Πατρική παρουσία σε σημαντικές στιγμές. 


Πατρική παρουσία
Πατρική παρουσία
Ακόμη και αν ένας πατέρας δεν μπορεί καθημερινά να βρίσκεται δίπλα στο παιδί του, η παρουσία του σε κάποιες ιδιαίτερες στιγμές, είναι ζωτικής σημασίας για το παιδί και τη μεταξύ τους σχέση.
Μπορεί κάτι που για εσάς μπορεί να φαίνεται «ασήμαντο» για το παιδί να είναι «η σημαντικότερη στιγμή».
Προσπαθήστε να είστε δίπλα στο παιδί σε γιορτές, γενέθλια, αγώνες κάποιου αθλήματος, σχολικές παραστάσεις ή σε όποια άλλη εκδήλωση σας ζητήσει να παρευρεθείτε.
Μην θεωρείτε πως η μαμά ή κάποιος άλλος συγγενής σας αντικαθιστά. Το παιδί έχει ανάγκη και από την δική σας παρουσία, επιβράβευση, συμμετοχή.
Άλλωστε μην ξεχνάτε πως οι περισσότερες από αυτές τις στιγμές είναι πράγματι ανεπανάληπτες…

Δημοκρατικό πρότυπο πατέρα 

Μια αρχή που μπορεί να αποτελέσει τον κρίκο σύνδεσης γονέα – παιδιού είναι η δημοκρατικότητα.
Το παιδί δεν πρέπει μόνο να φοβάται ή να «κουμαντάρει» τον πατέρα του.
Για να εξασφαλίσεις μια ουσιαστική σχέση αγάπης-εμπιστοσύνης με ένα παιδί πρέπει να του δείξεις ότι το σέβεσαι, το αγαπάς, δεν έχεις παράλογες απαιτήσεις από αυτό, συζητάς μαζί του, είσαι πρόθυμος να ακούσεις τα προβλήματά του, αιτιολογείς τη συμπεριφορά και τις αποφάσεις σου και είσαι «εκεί» για να το βοηθάς, όχι μόνο να το κρίνεις.

ImageΚάποτε ένας πατέρας είπε στο παιδί του:
«Εγώ είμαι ΕΔΩ. Εσύ είσαι ΕΚΕΙ.
Όπου και αν είναι το «εδώ», όπου και αν είναι το «εκεί»,
εμείς θα είμαστε ΜΑΖΙ».
Αυτός πρέπει να είναι στόχος κάθε γονέα, άρα και κάθε πατέρα κατά την ανατροφή του παιδιού του. Να βρίσκεται πάντα δίπλα του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου