Πέμπτη, 24 Νοεμβρίου 2011

ΠΡΩΤΙΑ ΣΤΗΝ ΕΝΔΟΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗ ΒΙΑ. Άνδρες τα περισσότερα θύματα!

ΠΡΩΤΙΑ ΣΤΗΝ ΕΝΔΟΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗ ΒΙΑ

Θερμά επεισόδια στα ελληνικά νοικοκυριά
Η ανέχεια, η ανεργία και η ανασφάλεια οδηγούν σε αύξηση των κρουσμάτων σωματικής και ψυχολογικής βίας μεταξύ συζύγων


Αυξημένη βία εντός του οικογενειακού περιβάλλοντος έχει προκαλέσει στη χώρα μας η οικονομική κρίση. Η ανέχεια, η ανεργία και η ανασφάλεια για την επιβίωση φέρνουν την Ελλάδα στην πρώτη θέση μεταξύ οκτώ ευρωπαϊκών κρατών ως προς τη σωματική και την ψυχολογική βία που ασκείται μεταξύ συζύγων.

Τα στοιχεία αυτά προέκυψαν μεταξύ άλλων από την έρευνα DOVE (Domestic Violence in Europe) που πραγματοποιήθηκε σε πολίτες της Ισπανίας, της Γερμανίας, της Ουγγαρίας, του Βελγίου, του Ηνωμένου Βασιλείου, της Σουηδίας, της Πορτογαλίας και της Ελλάδας. Χαμηλότερα ποσοστά εμφανίζουν οι Έλληνες στις σεξουαλικές επιθέσεις και στους τραυματισμούς μέσα στην οικογένεια, τομέας στον οποίο τα σκήπτρα κατέχουν η Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Όπως εξηγεί ο Θωμάς Γεράκης, διευθύνων σύμβουλος της Εταιρείας Ερευνών και Επικοινωνίας MARC, η οποία πραγματοποίησε την έρευνα στη χώρα μας για λογαριασμό της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας, τα ποσοστά τόσο της σωματικής όσο και της ψυχολογικής ενδοοικογενειακής βίας στην Ελλάδα εμφανίζονται αυξημένα σε σύγκριση με παλαιοτέρα στοιχεία και σε σχέση με τα αντίστοιχα τελευταία στοιχεία των άλλων ευρωπαϊκών χωρών.
Το 72% των ανδρών και το 70,7% των γυναικών δήλωσαν ότι σε διάστημα ενός έτους υπέστησαν ψυχολογική κακοποίηση τουλάχιστον μία φορά και το 31,7% και 23,4% σωματική επίθεση. Έως έναν βαθμό τα αποτελέσματα φαίνεται ότι επηρεάζονται από την κρίση, ενώ στους θύτες περιλαμβάνονται άτομα όλων των μορφωτικών και οικονομικών επιπέδων.

Οι κατηγορίες
Όλο και περισσότεροι άνδρες φαίνεται πως είναι ανάμεσα στα θύματα της σωματικής κακοποίησης στην Ελλάδα 

Η σωματική επίθεση, στην οποία οι Έλληνες κατέχουν αρνητική πρωτιά, διακρίνεται από τους ερευνητές στην ελαφρά και τη σοβαρή. Οι Έλληνες έχουν υψηλότερα ποσοστά στην ελαφρά σωματική επίθεση στην οποία εντάσσεται το να τραβήξει κάποιος απότομα το χέρι του/της συντρόφου του, να τον/τη σπρώξει, να πετάξει κάτι ακίνδυνο προς εκείνον/η, να τον/τη χαστουκίσει. Στη σοβαρή επίθεση περιλαμβάνονται η απειλή με όπλο, η ρίψη αντικειμένων που μπορεί να τραυματίσουν, το πιάσιμο από τον λαιμό, η κλωτσιά, το χτύπημα σε τοίχο. Με την έννοια της ψυχολογικής κακοποίησης αναφέρονται τα υποτιμητικά σχόλια και οι χαρακτηρισμοί, ο έντονος έλεγχος για τις προσωπικές επιλογές του/της συντρόφου, η καταπίεση. Στις τελευταίες θέσεις της συνολικής κατάταξης των χωρών βρίσκονται η Πορτογαλία και η Σουηδία.


ΕΥΡΗΜΑ-ΕΚΠΛΗΞΗ
Άνδρες τα περισσότερα θύματα!

Εντυπωσιακά αποτελέσματα που αιφνιδίασαν τους ειδικούς προέκυψαν από την έρευνα DOVE ως προς το φύλο των θυμάτων. Όπως εξηγεί ο κ. Γεράκης, για πρώτη φορά αποφασίστηκε να μετρηθούν σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης τα ποσοστά ενδοοικογενειακής βίας που υφίστανται οι άνδρες και τα αποτελέσματα ήταν μη αναμενόμενα. Η ενδοοικογενειακή βία, όπως φαίνεται, αφορά σημαντικά και το... ισχυρό φύλο.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στη χώρα μας -όπως επίσης στην Ουγγαρία, στο Βέλγιο και στην Ισπανία- τα θύματα της ψυχολογικής κακοποίησης είναι στην πλειονότητά τους άνδρες. Το γεγονός αυτό εξηγείται από τους ειδικούς και στο πλαίσιο της κρίσης. Η ανεργία των ανδρών, η οποία "ακυρώνει" τον παραδοσιακό τους ρόλο εντός της οικογένειας, συνεπάγεται υποτιμητικά σχόλια -άχρηστος, ανίκανος- και επιθέσεις ή εκβιασμούς με ψυχολογικό υπόβαθρο. Περισσότεροι άνδρες φαίνεται ότι είναι και τα θύματα της σωματικής επίθεσης στην Ελλάδα (31,7%), ενώ στη Γερμανία οι άνδρες που υφίστανται σεξουαλική βία είναι περισσότεροι από τις γυναίκες.

ΤΟ 2010
Το προφίλ της έρευνας
Η έρευνα υλοποιήθηκε τους τελευταίους μήνες του 2010 και το δείγμα που χρησιμοποιήθηκε στην Ελλάδα ήταν 548 άτομα και των δύο φύλων ηλικίας 18 έως 64 ετών. Στο συνολικό δείγμα συμμετείχαν 3.863 άτομα, κάτοικοι αστικών περιοχών. Στην Ελλάδα οι συμμετέχοντες διέμεναν στο λεκανοπέδιο της Αττικής.

Κατερίνα Ροββά

7 σχόλια:

 1. Ιδού ο ιδανικός λασπότοπος για να κάνουν σπορ η συντεχνία των Δικηγόρων, η Ελληνική Δικαιοσύνη που ασκεί εξουσία στην ποιο διεφθαρμένη χώρα της Ευρώπης και τα γουρούνια.
  Είναι προφανές ότι ούτε οι συνταγματικοί κανόνες αλλά ούτε και οι επιστημονικές μελέτες έχουν αξία, στη χώρα που ο ραγιαδισμός, ο φασισμός και η αθλιότητα είναι εξουσία.
  Διεφθαρμένοι, προκομμένοι της υποτέλειας, χαρείτε και γι αυτό το μεγαλούργημα σας.

  Ηλίας Τσαμουργκέλης

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. ΤΟΜΕΑΣ "ΤΗΛΕΜΑΧΟΣ"26 Νοεμβρίου 2011 - 9:02 μ.μ.

  ΠΑΡΑΜΟΝΗ ΤΗΣ ΜΙΣΑΝΔΡΗΣ ΦΕΜΙΝΙΣΤΙΚΗΣ ~ ΓΥΝΑΙΚΙΣΤΙΚΗΣ «ΕΟΡΤΗΣ» "25 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ ΗΜΕΡΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ [ΑΜΦΙΣΒΗΤΟΥΜΕΝΗΣ] ΒΙΑΣ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ" ΤΕΛΕΣΘΗΚΕ ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΩΣ ΚΑΤΑΠΤΥΣΤΗ ΛΕΥΚΗ ΓΚΡΙΖΑ ΚΑΙ ΜΑΥΡΗ ΕΥΝΟΥΧΙΣΤΙΚΗ ΦΕΜΙΝΙΣΤΙΚΗ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ ΑΠΑΤΗ ΚΑΙ ΥΒΡΙΣ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΑΝΔΡΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΧΡΥΣΑΝΘΗ ΖΑΦΕΙΡΑΤΟΥ ΚΑΙ ΤΟ "ΚΕΝΤΡΟ ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΚΑΚΟΠΟΙΗΜΕΝΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ" ΜΕΣΩ ΔΙΔΥΜΩΝ ΑΡΘΡΩΝ ΠΟΥ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕ Ο ΙΩΑΝΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ ΣΤΟ "ΒΗΜΑonline" ΜΕ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΥΠΕΡΤΙΤΛΟ "Η συζυγική βία σκοτώνει" ΤΙΤΛΟ "Ο άνδρας σκοτώνει μία γυναίκα την εβδομάδα" ΚΑΙ ΥΠΟΤΙΤΛΟ "Θέμα-ταμπού είναι για την ελληνική κοινωνία η ενδοοικογενειακή βία, είτε εκδηλώνεται στον γάμο είτε στη σχέση" ΩΣ ΠΡΑΓΜΑΤΩΜΕΝΗ ΔΟΛΙΑ ΚΑΙ ΑΠΑΤΗΛΗ ΜΕΘΟΔΟΣ ΑΠΟΣΠΑΣΕΩΣ ΚΑΤΑΧΡΗΣΤΙΚΩΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΚΑΙ ΠΟΡΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΟΥΣ ΣΚΟΠΟΥΣ ΤΟΥ ΑΠΟΔΟΜΗΤΙΚΟΥ ΦΕΜΙΝΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΤΥΡΑΝΝΙΚΗΣ ΜΗΤΡΙΑΡΧΙΑΣ


  http://thlemaxos.pa-sy-a.gr/2010/12/04/00-00/pa-sy-a_thlemaxos_2010-12-04_00-00.htm#plohghsh_05

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. ΤΟΜΕΑΣ "ΠΗΝΕΛΟΠΗ"26 Νοεμβρίου 2011 - 9:05 μ.μ.

  FEMINISM ~ FEMINIST AND MATRIARCHY CRIMINALITY PROPAGANDA AGAINST BOYS IN EDUCATION SYSTEM: "ΜΑΝ: ... AN OBSOLETE LIFE FORM..." - "TESTOSTERONE POISONING..." - "BOYS ARE STUPID - THROW ROCKS AT THEM" - "BOY'S LIE... POKE'EM IN THE EYE!" - "BOYS ARE DUMB"

  http://phneloph.pa-sy-a.gr/2009/11/26/00-00/pa-sy-a_phneloph_2009-11-26_00-00.htm#plohghsh_05

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Η τέταρτη εξουσία της χώρας,έγραψε ότι της προκάλεσαν "εντύπωση" τα αποτελέσματα της έρευνας ότι οι άντρες είναι συχνότερα θύματα της ενδοοικογενειακής βίας από τις γυναίκες ή τουλάχιστον στο ίδιο ποσοστό.

  Γιατί δεν τους προκαλεί "εντύπωση" που το ίδιο αποτέλεσμα έδειξε η έρευνα και στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες;

  Τα κοινωνικά φαινόμενα επειδή αφορούν μεγάλο τμήμα του πληθυσμού από διαφορετικές κοινωνικές ομάδες δεν εμφανίζονται ξαφνικά. Εμφανίζονται και εξελίσσονται με αργούς ρυθμούς όσο αλλάζουν οι κοινωνικές συνθήκες.

  Η βία εναντίον των ανδρών μέσα στην οικογένεια είναι φαινόμενο που εμφανίστηκε πριν από δεκαετίες στην Ελλάδα και τα ποσοστά της αυξάνονταν για πολλά χρόνια μέχρι να γίνει εξίσου συχνή με τη βία εναντίον των γυναικών.

  "Εντύπωση" θα πρέπει να προκαλεί το γεγονός ότι η ΓΓ (Αν)Ισότητας των δύο φύλων ΔΕΝ έχει καμμία πολιτική για την καταπολέμηση της βίας εναντίον των ανδρών όπως σε άλλες χώρες, ενώ μελετώντας την ιστοσελίδα της φαίνεται να αγνοεί παντελώς ότι βία υφίστανται και οι άνδρες μέσα στην οικογένεια. Αντιθέτως έχει πολλές πολιτικές και μέτρα για τη βία ενάντια στις γυναίκες, με τους άνδρες εμμέσως να εμφανίζονται αποκλειστικά ως θύτες.

  Μάλλον παριστάνει πως αγνοεί καθώς πριν από αυτή την έρευνα υπάρχουν εκατοντάδες έρευνες παγκοσμίως εδώ και πάρα πολλά χρόνια που δείχνουν ότι οι άνδρες είναι εξίσου θύματα βίας μέσα στην οικογένεια όσο και οι γυναίκες.

  Οφείλει άμεσα να απαντήσει η ΓΓ (Αν)Ισότητας (και ο επικεφαλής Υπουργός):
  1) Γιατί απέτυχε να εφαρμόσει οποιαδήποτε πολιτική για τη βία εναντίον των ανδρών.
  2) Γιατί ακολουθεί σεξιστική πολιτική εμφανίζοντας εμμέσως τους άνδρες μόνο ως θύτες.
  3) Πότε θα προσλάβει άνδρες στο προσωπικό της σε κάποια σχετικά φυσιολογική αναλογία (όχι 95-5 όπως σήμερα).
  4) Πότε θα παρουσιάσει προγράμματα που βοηθούν ΚΑΙ τους άνδρες στα προβλήματα ανισότητας που αντιμετωπίζουν.
  5) Γιατί μέχρι σήμερα Γενικοί Γραμματείς ήταν αποκλειστικά και μόνο γυναίκες;
  6) Αν θα περικοπούν κατά 50% οι πόροι που διαθέτει σε προσωπικό και χρήμα, αφού οι πολιτικές της αγνοούν και αποκλείουν το 50% του πληθυσμού.

  ΑΙΝΕΙΑΣ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. ΤΑ ΤΡΙΑ (3) ΒΑΣΙΚΑ ΑΙΤΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΦΕΜΙΝΙΣΜΟΥ ~ ΓΥΝΑΙΚΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΟ ΕΙΔΕΧΘΕΣ ΦΕΜΙΝΙΣΤΙΚΟ ~ ΓΥΝΑΙΚΙΣΤΙΚΟ ~ ΑΜΑΖΟΝΙΚΟ ~ ΜΗΤΡΙΑΡΧΙΚΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΤΗΣ ΕΚΤΡΩΣΗΣ ~ ΑΜΒΛΩΣΗΣ ΣΕ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ

  http://enhmerwths-pa-sy-a.blogspot.com/2010/11/3.html

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. ΠΡΟΣ "26 Νοεμβρίου 2011 11:20 π.μ."

  ΤΣΑΜΟΥΡΓΚΕΛΗ ΓΙΑ ΠΕΣ ΚΑΙ ΚΑΤΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΡΑΤΙΚΟ ΦΕΜΙΝΙΣΜΟ ΠΟΥ ΣΟΥ ΠΗΡΕ ΠΑΙΔΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΒΡΑΚΙ ΚΑΙ ΛΕΦΤΑ

  Ή ΜΗΠΩΣ ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΝΑ ΑΝΑΦΕΡΕΙΣ ΤΗΝ ΛΕΞΗ ΦΕΜΙΝΙΣΜΟΣ... ΜΕ ΠΙΘΑΝΟΛΟΓΟΥΜΕΝΗ ΠΟΙΝΗ "ΠΙΠΕΡΙ ΣΤΟ ΣΤΟΜΑ"

  "Ο ΚΑΝΕΝΑΣ"

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. Η ΓΥΝΑΙΚΕΙΑ ΜΑΣΩΝΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΠΗΓΗ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ ΑΡΧΙΕΡΕΙΩΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΦΕΜΙΝΙΣΜΟ ~ ΓΥΝΑΙΚΙΣΜΟ ΚΑΙ ΣΤΕΛΕΧΩΝΕΙ ΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΠΟΡΝΗ ΑΡΧΙΕΡΑΤΙΚΗ ΔΙΚΑΣΤΙΚΗ ΜΗΤΡΙΑΡΧΙΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΑΝΘΡΩΠΟΤΗΤΑΣ - ΤΟ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ΤΟΥ ΦΕΜΙΝΙΣΜΟΥ ~ ΓΥΝΑΙΚΙΣΜΟΥ - THE BLOODLINE OF THE "ILLUMINATED ONES" ~ "ILLUMINATI - DARK FORCES"


  ΠΗΓΕΣ:

  http://enhmerwths-pa-sy-a.blogspot.com/2010/10/bloodline-of-illuminated-ones.html

  http://enhmerwths.pa-sy-a.gr/2010/10/30/00-00/pa-sy-a_enhmerwths_2010-10-30_00-00.htm#plohghsh_03

  http://anti-amazon.blogspot.com/2010/11/bloodline-of-illuminated-ones.html

  ΑπάντησηΔιαγραφή