Τετάρτη 16 Νοεμβρίου 2011

Ριζική αναμόρφωση σε όλους τους κλάδους απονομής της Δικαιοσύνης (...θεσμός της διαμεσολάβησης, για το οικογενειακό δίκαιο)

Ριζική αναμόρφωση σε όλους τους κλάδους απονομής της Δικαιοσύνης (...θεσμός της διαμεσολάβησης, για το οικογενειακό δίκαιο)


Παπαϊωάννου: Σε λίγες ημέρες το σχέδιο δράσης κατά της διαφθοράς

Συμμετέχω σε αυτή την κυβέρνηση, γιατί εδώ και καιρό διεκδίκησα την εθνική συνεννόηση ως μια στρατηγική επιλογή για την έξοδο από την κρίση», δήλωσε μιλώντας επί των προγραμματικών δηλώσεων ο υπουργός Δικαιοσύνης Μιλτιάδης Παπαϊωάννου και ταυτόχρονα έσπευσε να υπογραμμίσει ότι συμμετέχει και με το στοιχείο της προσωπικής του υπέρβασης για τις «μεγάλες εκπτώσεις που κάνει στο ιδεολογικό και αξιακό πλαίσιο του κόμματος στο οποίο ανήκω».

Αναφερόμενος στις επικείμενες πρωτοβουλίες στο υπουργείο ευθύνης του, ο κ. Παπαϊωάννου ανακοίνωσε ότι είναι έτοιμοι για ριζική αναμόρφωση για μεγάλες ανατροπές σε όλους τους κλάδους απονομής της Δικαιοσύνης, στην πολιτική και ποινική δικονομία, στη λειτουργία της διοικητικής δικαιοσύνης και το Ελεγκτικό Συνέδριο, στον οργανισμό των δικαστηρίων, στον σωφρονιστικό κώδικα.

Εξ άλλου, όπως ανέφερε ο κ. Παπαϊωάννου, πολύ σύντομα θα εισηγηθεί νομοσχέδιο που θα προσδιορίζει και άλλους τρόπους επίλυσης των ιδιωτικών διαφορών και ταυτόχρονα θα προχωρήσει η αναμόρφωση της νομοθεσίας για τα ναρκωτικά, για την εκπλήρωση των διεθνών υποχρεώσεων της χώρας ως προς τα ζητήματα του ρατσισμού και θα υπάρξουν παρεμβάσεις για το σωφρονιστικό σύστημα και την αποσυμφόρηση των καταστημάτων κράτησης.

Για το «επίμαχο χρονικό διάστημα» υπάρχει σχεδόν έτοιμο θεσμικό έργο για το θεσμό της διαμεσολάβησης, για το οικογενειακό δίκαιο, τον εμπορικό νόμο για τις προσωπικές εταιρείες. Επίσης έχουν ολοκληρωθεί τα σχέδια νόμου για το νέο Ποινικό Κώδικα, για τον Κώδικα ποινικής δικονομίας, για το Σωφρονιστικό Κώδικα.

Σε λίγες ημέρες, σύμφωνα με όσα προανήγγειλε ο υπουργός Δικαιοσύνης, θα παρουσιαστεί το εθνικό σχέδιο δράσης κατά της διαφθοράς και το εθνικό σχέδιο για την εύλογη διάρκεια της δίκης.

Επιπλέον εφαρμόζεται άμεσα πιλοτική παρέμβαση για την ηλεκτρονική καταχώρηση, την ηλεκτρονική παρακολούθηση των υποθέσεων, της μαγνητοφώνησης και απομαγνητοφώνησης των πρακτικών όλων των δικαστηρίων της χώρας και της ηλεκτρονικής κατάθεσης δικογράφων στα μεγαλύτερα δικαστήρια της χώρας.

Το προσεχές 20ημερο στο Πρωτοδικείου της Αθήνας, τα δικόγραφα θα κατατίθενται ηλεκτρονικά και σύντομα το μέτρο θα επεκταθεί σε όλη την Ελλάδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου