Κυριακή 13 Νοεμβρίου 2011

Η μακρόχρονη απομόνωση ………. συνιστά βασανισμό.

Η μακρόχρονη απομόνωση ………. συνιστά βασανισμό.

Με αφορμή την ετήσια έκθεσή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κατά των Βασανιστηρίων (CPT) του Συμβουλίου της Ευρώπης, για τους κρατούμενους στις φυλακές της Ε.Ε, η Μ.Κ.Ο. “ΠΑΤΡΟΤΗΣ” έχει την υποχρέωση απέναντι στα παιδιά των χωρισμένων γονέων στην Ελλάδας, να καταγγείλει τον βασανισμό και την απάνθρωπη μεταχείριση, παιδιών και γονέων (99% είναι οι πατέρες) η οποία συντελείτε σε όλη την επικράτεια της Ελλάδας, έπειτα από την  μακρόχρονη απομόνωση των παιδιών από τον ένα γονέα, με την εθελοτυφλία των Εισαγγελικών και Δικαστικών αρχών, με ανοχή της Πολιτείας  και τον “ωχ αδελφισμό” των πολιτών.

Το βασικό συμπέρασμα  που βγαίνει από την ανακοίνωση αυτή είναι ότι:

Στη  Ελλάδα, τα παιδιά και οι γονείς χωρισμένων οικογενειών, είναι πολίτες κατώτατης κατηγορίας και δεν δικαιούνται ούτε τα δικαιώματα που έχουν οι κρατούμενοι στην Ε.Ε  


Ακολουθεί η ανακοίνωση της  Ευρωπαϊκής Επιτροπής κατά των Βασανιστηρίων (CPT) του Συμβουλίου της Ευρώπης’


Του ΝΙΚΟΥ ΡΟΥΣΣΗ
Η πρακτική του παρατεταμένου εγκλεισμού κρατουμένων στην απομόνωση συνιστά μια μορφή βασανισμού και απάνθρωπης μεταχείρισης, η οποία συχνά οδηγεί αυτούς τους ανθρώπους στην αυτοκτονία, επισημαίνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατά των Βασανιστηρίων (CPT) του Συμβουλίου της Ευρώπης, στην ετήσια έκθεσή της.
Παρουσιάζοντας χθες την έκθεση, ο πρόεδρος της Επιτροπής, Λατίφ Χιουσεφνόβ, επιβεβαίωσε ότι, πράγματι, το ποσοστό των κρατουμένων που αυτοκτονούν στην απομόνωση είναι πολύ υψηλότερο από το αντίστοιχο του συνολικού πληθυσμού των φυλακών στην Ευρώπη.
Στην έκθεσή της η Επιτροπή υποστηρίζει ότι μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις και για το πλέον σύντομο χρονικό διάστημα θα πρέπει να οδηγούνται στην απομόνωση οι τρόφιμοι των φυλακών και υπογραμμίζει ότι η απομόνωση προκαλεί εξαιρετικά ανησυχητικές επιπτώσεις στην ψυχική υγεία και τη σωματική αντοχή των κρατουμένων, ενώ οι επιπτώσεις αυτές αποκτούν μόνιμο χαρακτήρα όταν το μέτρο της απομόνωσης εφαρμόζεται παρατεταμένα και για αόριστο χρονικό διάστημα.
Αναφέρεται ότι, σ' όλες σχεδόν τις φυλακές της Ευρώπης, η απομόνωση επιβάλλεται ως μέτρο πειθαρχικής κύρωσης αλλά η τάση που επικρατεί είναι να μειωθεί η μέγιστη δυνατή χρονική διάρκεια του εγκλεισμού κρατουμένων στην απομόνωση.
Η CPT θεωρεί ότι η μέγιστη δυνατή διάρκεια της απομόνωσης για πειθαρχικούς λόγους δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τις 14 ημέρες. Στην έκθεσή της, η Επιτροπή καλεί, επίσης, τα 47 κράτη-μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης να διασφαλίζουν στους κρατουμένους το δικαίωμα πρόσβασής τους σε δικηγόρο από την αρχή της στέρησης της ελευθερίας και ανεξάρτητα από την κατηγορία των αδικημάτων στα οποία έχουν υποπέσει.
Η Επιτροπή, τέλος, αναγνωρίζει ότι, σε εξαιρετικές περιπτώσεις, μπορεί να υπάρξει μια καθυστέρηση στην πρόσβαση κρατουμένων σε δικηγόρο, αλλά τονίζει ότι σε καμία περίπτωση κάτι τέτοιο δεν θα πρέπει να οδηγήσει σε ολική άρνηση της επαφής κρατουμένων με τους δικηγόρους τους.
sisour@orange.fr

                                   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου