Τρίτη 29 Μαρτίου 2011

Ένας πατέρας Γεννιέται.

Ένας πατέρας Γεννιέται


Συμβουλές για τον νέο πατέρα

Συγχαρητήρια για τη γέννηση του μωρού σας! Ξέρουμε ότι είναι μια συναρπαστική στιγμή για σας. Γι’ αυτό έχουμε συμπεριλάβει τη σελίδα αυτή ειδικά για εσάς. Ελπίζουμε ότι οι πληροφορίες αυτές θα σας βοηθήσουν να αντιμετωπίσετε τις προκλήσεις της πατρότητας.

Οι πρώτες μέρες στο σπίτι

Όταν η σύντροφός σας επιστρέψει στο σπίτι με το μωρό, ο ρόλος σας ως πατέρας είναι κυρίως υποστηρικτικός. Επειδή η σύντροφός σας μπορεί να είναι κουρασμένη και θα πρέπει να αποφεύγει τις έντονες δραστηριότητες, η συνεισφορά σας στις καθημερινές δραστηριότητες θα είναι ασφαλώς πολύτιμη. Ένας από τους κύριους στόχους σας θα πρέπει να είναι η συμμόρφωση της συντρόφου σας προς τις συμβουλές του γιατρού της. Αυτό θα της επιτρέψει να επιστρέψει ταχύτερα στις φυσιολογικές δραστηριότητές της. Το μωρό σας, το οποίο προσαρμόζεται πλέον στο νέο περιβάλλον, σας χρειάζεται επίσης. Είναι μια συναρπαστική, αν και απαιτητική, περίοδος προσαρμογής για όλους.

Τα νεογέννητα χρειάζονται πολύ ύπνο

Τα περισσότερα νεογέννητα κοιμούνται από 18 έως 22 ώρες την ημέρα. Τα μωρά δε χρειάζονται απόλυτη ησυχία για να κοιμηθούν. Στην πραγματικότητα, δε συστήνεται να συνηθίσει το μωρό να κοιμάται σε απόλυτη ησυχία, επειδή στην περίπτωση αυτή είναι δυνατό να ξυπνάει με τον παραμικρό θόρυβο. Από την άλλη πλευρά, θα πρέπει να αποφεύγονται οι έντονοι ήχοι και ο δυνατός φωτισμός, επειδή μπορεί να τρομάξουν και να ξυπνήσουν το μωρό σας.

Τα μωρά κλαίνε

Το κύριο μέσο επικοινωνίας ενός νεογέννητου είναι το κλάμα του. Γενικά, τα μωρά κλαίνε όταν αισθάνονται δυσφορία, πεινούν ή έχουν λερωθεί. Εκτός όμως από το τάισμα και την αλλαγή της πάνας που αναλύονται παρακάτω, υπάρχουν διάφοροι άλλοι τρόποι για να ηρεμήσει ένα μωρό που κλαίει.
Όταν το κλάμα δεν οφείλεται σε κάποια προφανή αιτία, μπορεί απλά το μωρό σας να προσπαθεί να τραβήξει την προσοχή σας. Ο ήχος της φωνής σας ή μια κίνηση λικνίσματος συχνά ηρεμούν το μωρό. Αν όλες οι προσπάθειες αποτύχουν και το πρόβλημα δε φαίνεται να σχετίζεται με την τροφή ή την αλλαγή της πάνας, μπορείτε να συμβουλευτείτε το γιατρό σας ή κάποιον άλλο επαγγελματία υγείας.

Κρατώντας το μωρό

Οι μύες της κεφαλής και του λαιμού του μωρού σας θα αναπτυχθούν πλήρως περίπου τον τρίτο μήνα. Μέχρι τότε, θα πρέπει να υποστηρίζετε το κεφάλι και το λαιμό του. Όταν κρατάτε το μωρό σας, στηρίζετε πολύ προσεκτικά το κεφάλι απαλά με το χέρι σας και το λαιμό με το μπράτσο σας. Θα πρέπει πάντοτε να στηρίζετε το πίσω μέρος του κεφαλιού του μωρού σας, ώστε να μην γέρνει απότομα προς τα εμπρός ή προς τα πίσω. Όταν σηκώνετε το μωρό σας από την οριζόντια θέση, να τοποθετείτε το ένα χέρι κάτω από το λαιμό και το κεφάλι και το άλλο χέρι κάτω από τα οπίσθιά του.

Αλλάζοντας την πάνα του μωρού

Η πάνα του μωρού θα πρέπει να αλλάζει όποτε είναι υγρή και έπειτα από κάθε αφόδευση. Τα κόπρανα του μωρού μπορεί να μην έχουν πάντα οσμή, για το λόγο αυτό πρέπει να ελέγχετε συχνά αν χρειάζεται να αλλαχθεί η πάνα. Τα νεογέννητα είναι δυνατό να χρειάζονται έως 8 ή 9 αλλαγές πάνας την ημέρα.
Η συχνή αλλαγή της πάνας βοηθάει στη μείωση του κινδύνου εκδήλωσης ερυθήματος λόγω της πάνας, το οποίο συχνά οφείλεται σε ερεθισμό από τα κόπρανα ή τα ούρα. Πριν από την τοποθέτηση της νέας πάνας, να σκουπίζετε τα οπίσθια του μωρού έπειτα από την αφόδευση. Δε χρειάζεται να πλένετε τα οπίσθια του μωρού όταν η πάνα που αλλάζετε είναι στεγνή.

Ντύνοντας το μωρό

Αν πρόκειται εσείς και το μωρό σας να μείνετε μόνοι για λίγες ώρες, θα πρέπει να γνωρίζετε πώς να αλλάζετε τα ρούχα του μωρού αν αυτά λερωθούν. Αν πιστεύετε ότι το μωρό δεν προφυλάσσεται αρκετά από το κρύο, αγγίξτε τα χέρια και τα πόδια του. Αν είναι κρύα, φορέστε του ένα επιπλέον ρούχο.
Τα περισσότερα μωρά κινούνται αρκετά και για το λόγο αυτό θα πρέπει να κρατάτε καλά το μωρό σας όταν αλλάζετε τα ρούχα του. Μην υποτιμάτε την κινητικότητα του μωρού σας. Όταν ντύνετε ένα μωρό, μην το αφήνετε ποτέ μόνο του, ούτε για μια στιγμή.
Όταν φοράτε πουκάμισα και πουλόβερ στο μωρό σας, να μαζεύετε το ρούχο ψηλά, να το τοποθετείτε αρχικά στο πίσω μέρος της κεφαλής και στη συνέχεια να το τραβάτε προς τα κάτω μπροστά από το μέτωπο και τη μύτη. Στη συνέχεια, να τοποθετείτε με προσοχή τα χέρια του μωρού στα μανίκια. Όταν αφαιρείτε το πουλόβερ ή το πουκάμισο, να τραβάτε πρώτα απαλά τα χέρια του μωρού μέ-σα από τα μανίκια. Τεντώστε το πουλόβερ στο ύψος του λαιμού και σηκώστε το μπροστά από τα πηγούνι, τη μύτη και το μέτωπο του μωρού. Στη συνέχεια, τραβήξτε το πουλόβερ προς τα πάνω και προς το πίσω μέρος της κεφαλής του μωρού.

Όταν ο μπαμπάς ταΐζει το μωρό

Ο θηλασμός της μητέρας είναι η καλύτερη μέθοδος σίτισης των μωρών. Παρέχει όλα τα θρεπτικά συστατικά που απαιτούνται και προστατεύει έναντι των λοιμώξεων. Αν όμως η σύντροφός σας δε θηλάζει, ο γιατρός σας θα σας υποδείξει κάποιο βρεφικό γάλα. Ένα ποιοτικό βρεφικό γάλα παρέχει στο μωρό σας όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για την ανάπτυξή του.
Είτε η σύντροφός σας θηλάζει είτε χρησιμοποιεί βρεφικά γάλατα, μπορείτε να μοιραστείτε μαζί της την εμπειρία. Αν θηλάζει το μωρό, η παρουσία σας επιτόπου είναι σημαντική. Η σύντροφός σας μπορεί επίσης να βγάλει το μητρικό γάλα με θήλαστρο και στη συνέχεια μπορείτε εσείς να ταΐσετε το μωρό με ένα μπιμπερό κάποια άλλη στιγμή. Αν το μωρό σας σιτίζεται με βρεφικό γάλα σε σκόνη, η μητέρα είναι δυνατό να έχει από πριν έτοιμο το γάλα σε μπουκάλι ή να σας δείξει τον τρόπο παρασκευής του. Είναι σημαντικό να ακολουθείτε προσεκτικά όλες τις οδηγίες επάνω στο κουτί για τη σωστή παρασκευή του γάλακτος.
Τα περισσότερα νεογέννητα τρώνε κάθε 3 ή 4 ώρες. Καταγράψτε το πρόγραμμα σίτισης του μωρού σας και φροντίστε να έχετε εύκολη πρόσβαση σε αυτό. Τα μωρά συνήθως σας καθοδηγούν από μόνα τους με τον καλύτερο τρόπο σχετικά με την ποσότητα της τροφής που χρειάζονται σε κάθε γεύμα. Γενικά, ένα μωρό θα σταματήσει και θα απομακρυνθεί από το μπιμπερό, ή ακόμα μπορεί να κοιμηθεί, όταν αισθανθεί ικανοποιημένο. Η ποσότητα του γάλακτος που θα παραμείνει στο μπουκάλι θα πρέπει να πεταχτεί.

Βοηθώντας το μωρό σας να ρευτεί

Μπορείτε να βοηθήσετε το μωρό σας να ρευτεί στο μέσο της σίτισης - πιθανώς όταν το μωρό σταματήσει για να ξεκουραστεί – και έπειτα στο τέλος της σίτισης. Στηρίξτε το μωρό στον ώμο σας και χτυπήστε πολύ ελαφρά τη ράχη του έως ότου το μωρό αποβάλλει τον αέρα που έχει καταπιεί. Καλύψτε τα ρούχα σας με μια πετσέτα ή πάνα στον ώμο σας για την  περίπτωση που το μωρό αποβάλλει μαζί με τον αέρα και μέρος της τροφής.
Μία εναλλακτική θέση για να ρευτεί το μωρό είναι η τοποθέτησή του σε όρθια θέση στο γόνατό σας. Το τρίψιμο του στομάχου του μωρού μπορεί να προκαλέσει ρέψιμο. Αν το μωρό σας θέλει να ρευτεί αλλά δεν μπορεί, τοποθετήστε το μπρούμυτα για ένα λεπτό. Προσπαθήστε και πάλι να το βοηθήσετε να ρευτεί, όπως περιγράφηκε παραπάνω.

Το να γνωρίζεται το μωρό σας σημαίνει να το αγαπάτε

Στα χρόνια που θα ακολουθήσουν, θα παρακολουθείτε αλλά και θα βοηθάτε το παιδί σας να μεγαλώνει. Αυτοί οι πρώτοι λίγοι μήνες, όσο απαιτητικοί και αν είναι, είναι η πηγή πολλών τρυφερών αναμνήσεων.
Να θυμάστε πάντοτε ότι όσο περισσότερο χρόνο αφιερώνετε στο μωρό σας, τόσο περισσότερο θα εκτιμήσετε αυτά που μπορεί να σας προσφέρει το μωρό σας – ζωή και αγάπη. Καλή τύχη!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου