Παρασκευή 25 Μαρτίου 2011

Παραβιάζονται τα δικαιώματα των παιδιών.


ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ ΕΦΕΤΩΝ- ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΑΝΗΛΙΚΩΝ

[ 20 ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ] Παραβιάζονται τα δικαιώματα των παιδιών

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ: ΜΙΝΑ ΜΟΥΣΤΑΚΑ

ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Τετάρτη 18 Νοεμβρίου 2009
 
«Έσχατο μέσο σωφρονισμού» χαρακτηρίζει η εισαγγελέας Εφετών και πρόεδρος της Εταιρείας Προστασίας Ανηλίκων Ειρήνη Μελίστα- Πανταζή τον εγκλεισμό των ανηλίκων στη φυλακή που μόνο στον κοινωνικό αποκλεισμό τους μπορεί να συντελέσει. Αναφερόμενη στη Σύμβαση του ΟΗΕ για την προστασία των δικαιωμάτων του παιδιού, που φέτος συμπληρώνονται 20 χρόνια από την ψήφισή της, η εισαγγελική λειτουργός θεωρεί ότι όσο παραβιάζονται τα «παιδικά δικαιώματα» ο σκοπός της δεν εκπληρώνεται.

Η σύμβαση του ΟΗΕ για την προστασία των δικαιωμάτων του παιδιού συμπληρώνει 20 χρόνια. Οι σκοποί εκπληρώθηκαν;
Σε εποχή που το εμπόριο, η πορνογραφία και η σεξουαλική κακοποίηση παιδιών αποτελεί καθημερινή είδηση, τα παιδικά δικαιώματα καταπατώνται και ο σκοπός προστασίας του παιδιού δεν εκπληρώνεται.

Ποιες ανάγκες οδήγησαν στην ψήφισή της;
Η ανάγκη αναγνώρισης του παιδιού ως κατόχου δικαιωμάτων και προστασίας του από την καταπάτησή τους.

Μπορεί μία τέτοια «χάρτα» να μη μείνει κενό γράμμα;
Αν όλοι (διοικητικές, δικαστικές αρχές και πολίτες) έμπρακτα και αποτελεσματικά ευαισθητοποιηθούμε, κινητοποιηθούμε και υποστηρίξουμε τα κατοχυρωμένα στη σύμβαση δικαιώματα.

Τα τελευταία χρόνια τα παιδιά πέφτουν συχνότερα θύματα κακοποίησης;
Η παιδική θυματοποίηση έχει διευρυνθεί λόγω της εμπορευματοποίησης των αξιών και των δικαιωμάτων, η δε διαπίστωσή της έχει μεγεθυνθεί λόγω μεγαλύτερης ευαισθητοποίησης των πολιτών.

Τα περισσότερα περιστατικά καταγγέλλονται ή αποσιωπώνται;
Αποσιωπώνται, ιδιαίτερα όσα διαπράττονται στον ενδοοικογενειακό χώρο ή σε μικρές κοινωνίες.

Τα κρούσματα ενδοοικογενειακής βίας βρίσκονται ψηλά στη λίστα παραβίασης των δικαιωμάτων του παιδιού;
Παραμένουν ψηλά. Το υπάρχον νομοθετικό πλαίσιο είναι αρκετό;
Επαρκεί. Οι οργανωτικές δομές;
Ελλιπείς ως ανύπαρκτες, χωρίς συνεργασία και συντονισμό των εμπλεκόμενων φορέων και του εξειδικευμένου προσωπικού. Ο σωφρονισμός ανηλίκων περνά απαραίτητα μέσα από τη φυλακή;
Όχι, ο εγκλεισμός του ανηλίκου είναι το έσχατο μέσο σωφρονισμού. Η αντιμετώπισή του, ιδίως εξωδικαστικά, με εναλλακτικά της στέρησης της ελευθερίας μέτρα (αναμορφωτικά), λειτουργεί φιλικότερα, παιδαγωγικότερα και προληπτικά.

Έχετε επισκεφθεί σωφρονιστικό κατάστημα;
Επί μια τετραετία, κάθε δεκαπενθήμερο, ως επόπτης εισαγγελέας ανηλίκων το κατάστημα Αυλώνα. Ποια είναι η εικόνα σας για τις φυλακές ανηλίκων;
Χώρος μόνο ασφαλούς κράτησης, όπου ο ανήλικος υιοθετεί ιδρυματικές αξίες και κουλτούρα που τον συνοδεύουν και μετά την αποφυλάκισή του και συντελούν στον κοινωνικό αποκλεισμό του. Έχετε κατ΄ επανάληψη ταχθεί υπέρ της μίας και μοναδικής εξέτασης ανήλικων θυμάτων και
της βιντεοσκόπησης της κατάθεσής τους. Το μέτρο εφαρμόζεται;
Παρ΄ ότι πλέον αναγνωρίζεται το επιβλαβές της επαναληπτικής εξέτασης του παιδιού, ο κανόνας παραβιάζεται με την επίκληση της μη θέσπισης ακόμη πρωτοκόλλου για τον τρόπο συγκεκριμένης εξέτασής τους και βιντεοσκόπηση δεν γίνεται.

Ο οικογενειακός δικαστής είναι αναγκαίος θεσμός;
Επιτακτική ανάγκη για αποτελεσματικότερη απονομή δικαιοσύνης, αφού έτσι θα επιτυγχάνεται εξειδικευμένη, συγκεντρωτική και σφαιρική των παραμέτρων εξέταση όλων των οικογενειακών υποθέσεων των συγκεκριμένων προσώπων.

Οι κοινωνικοί λειτουργοί επαρκούν για να καλύψουν τις ανάγκες υπηρεσιών για την προστασία των ανηλίκων;
Όχι. Η Εταιρεία Προστασίας Ανηλίκων που είναι νομικά επιφορτισμένη για έρευνα οικογενειακών υποθέσεων διαθέτει μόνο δύο κοινωνικούς λειτουργούς.

Ο εθελοντισμός μπορεί να... τεθεί στην υπηρεσία των ανηλίκων;
Ναι, και ιδιαίτερα οι φοιτητές μπορεί και λόγω ηλικίας να γίνουν φίλοι και πρότυπα για τα παιδιά.

Ποιο είναι το υπ΄ αριθμόν ένα μέτρο για τη βελτίωση της παρεχόμενης προστασίας;
Η δημιουργία εξειδικευμένων ομάδων επιστημόνων για άμεση και ουσιαστική παρέμβαση στην αξιολόγηση των παιδικών αναγκών και η αντιμετώπιση προβλημάτων για παιδιά-θύματα και παραβατικά.

Η Πολιτεία ακούει τα αιτήματα των ανηλίκων ή γυρίζει την πλάτη;
Αντιπαρέρχεται τα αιτήματα παιδιών επικαλούμενη έλλειψη πόρων, ενώ προτάσσει την ικανοποίηση αιτημάτων με κίνητρο την πελατειακή της σχέση με τους πολίτες, την οποία δεν μπορεί να έχει με τα παιδιά.

Από τη συνεργασία με συναδέλφους σας ποια χώρα θεωρείτε πρωτοπόρο στην προστασία των δικαιωμάτων του παιδιού;
Τη Σουηδία. Ιδίως για τα σπίτια για τα παιδιά-θύματα, όπου με ομαδική και συντονισμένη συνεργασία κοινωνικών υπηρεσιώναστυνομίας, εισαγγελέα, ψυχολόγων, παιδιάτρων και παιδοψυχιάτρων- εξετάζεται, καταθέτει και υποστηρίζεται σε φιλικό περιβάλλον το παιδί.

Παρά τις δυσκολίες, σκεφτήκατε ποτέ να τα παρατήσετε;
Αν υπάρχουν παιδιά δυστυχισμένα, πιστεύω ότι φέρω και εγώ ευθύνη. Δεν μπορώ να παραιτηθώ από έναν αγώνα που κίνητρο έχει την παιδική ευτυχία.

Ποια ιστορία από όσες έχετε ζήσει, στο πλαίσιο της άσκησης των καθηκόντων σας, δεν θα ξεχάσετε ποτέ;
Παραμονές Χριστουγέννων στην Εισαγγελία Ανηλίκων συνδιαλέχθηκα με έναν πατέρα αρνούμενο την επικοινωνία με τον έφηβο γιο του, που την επιζητούσε με όρους και η μητέρα. Έπειτα από μακρύ και έντονο διάλογο δάκρυσα από ευτυχία, όταν πατέρας και γιος υπεύθυνα έδωσαν χέρια συνεργασίας και σφιχταγκαλιασμένοι αποχώρησαν με ένα «χριστουγεννιάτικο δώρο» από την Εισαγγελία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου