Παρασκευή, 20 Μαΐου 2011

Το διαζύγιο έχει αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία των γυναικών

Το διαζύγιο έχει αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία των γυναικών


Νέα Υόρκη: Το διαζύγιο προφανώς έχει αρνητικές επιπτώσεις στην καρδιαγγειακή υγεία των γυναικών, αλλά οι άνδρες φαίνεται ότι μένουν άθικτοι, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Journal of Marriage and Family.
Οι αρνητικές επιπτώσεις του διαζυγίου οφείλονται κυρίως στις οικονομικές επιπτώσεις καθώς και στην συναισθηματική δυσφορία που βιώνουν οι γυναίκες.
Μελετώντας στοιχεία για 9.434 άνδρες και γυναίκες 51-61 ετών από το 1991 μέχρι και το 2000, ο Δρ Zhenmei Zhang του Πανεπιστημίου Bowling Green State του Οχάιο και ο Δρ Mark D. Hayward του Πανεπιστημίου του Τέξας διαπίστωσαν ότι ενώ το διαζύγιο δεν επηρέαζε την καρδιαγγειακή υγεία των ανδρών, οι χωρισμένοι, χήροι και άγαμοι άνδρες ήταν πιθανότερο να αποβιώσουν συντομότερα από μη σχετιζόμενες με την καρδιά αιτίες συγκριτικά με άνδρες που είχαν παραμείνει παντρεμένοι με την ίδια γυναίκα.
Οι διαζευγμένες, χήρες ή άγαμες γυναίκες ήταν πιθανότερο να εκδηλώσουν καρδιακή νόσο κατά τη διάρκεια της μελέτης συγκριτικά με τις έγγαμες.
Οι ερευνητές υπολόγισαν ότι μέχρι τα 60, υποθέτοντας ότι καμιά δεν θα είχε αποβιώσει, το 31% των άγαμων, το 33% των διαζευγμένων και το 30% των χήρων θα είχαν εκδηλώσει καρδιακή νόσο, συγκριτικά με το 22% των γυναικών που ήταν παντρεμένες με το ίδιο άτομο.
Ανάλογα στοιχεία δεν παρατηρήθηκαν στους άνδρες. Μάλιστα οι άνδρες που ξαναπαντρεύτηκαν είχαν 19% λιγότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν καρδιοπάθεια συγκριτικά μ' αυτούς που είχαν μείνει παντρεμένοι με την ίδια γυναίκα.
Οι γυναίκες που ξαναπαντρεύτηκαν ήταν πιθανότερο να εκδηλώσουν καρδιοπάθεια από τις συνεχώς έγγαμες γυναίκες, αν και η οικονομική τους κατάσταση δεν ήταν ουσιαστικά χειρότερη.
Πάντως η θετικές επιπτώσεις του έγγαμου βίου έχουν τεκμηριωθεί από πολλές μελέτες. Τα άτομα που είναι παντρεμένα ζουν περισσότερο από τα άγαμα και είναι λιγότερο πιθανό να εκδηλώσουν ψυχολογικά προβλήματα, όπως κατάθλιψη και άγχος.
health.in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου