Παρασκευή, 20 Μαΐου 2011

Το διαζύγιο δεν είναι πάντα η καλύτερη λύση



Σικάγο: Υπερτιμημένη φαίνεται πως είναι η άποψη ότι το διαζύγιο λύνει τα προβλήματα ενός ζευγαριού και έχει τελικά θετική επίδραση στην ψυχολογία των ατόμων. Σύμφωνα με τα συμπεράσματα έρευνας που παρουσιάστηκαν σε πρόσφατο συνέδριο, τα ζευγάρια θα ήταν καλύτερο να παραμένουν παντρεμένα ακόμα και αν αντιμετωπίζουν «άλυτα», κατά τη γνώμη τους, προβλήματα.
Το διαζύγιο, με άλλα λόγια, δεν είναι ο μόνος τρόπος αντιμετώπισης των προβλημάτων ενός γάμου. Αντίθετα, η παραμονή στο γάμο φαίνεται πως βοηθά να ξεπεραστούν τα προβλήματα του ζευγαριού, και κατά συνέπεια να ξαναβρούν οι σύζυγοι την ευτυχία τους.
Η κοινωνιολόγος του Πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον Λίντα Γουάιτ και οι συνεργάτες της βασίστηκαν για τη μελέτη τους σε 5.232 ζευγάρια που αντιμετώπιζαν προβλήματα στο γάμο τους. Η πρώτη επαφή έγινε κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του '80. Η βασική συμβουλή των ερευνητών σε όλα τα ζευγάρια ήταν να προσπαθήσουν να παραμείνουν μαζί.
Πέντε χρόνια μετά κάποιοι κατάφεραν να μείνουν μαζί. Συνειδητοποίησαν ότι οι διάφορες αιτίες προστριβών, όπως, για παράδειγμα, τα οικονομικά προβλήματα, η κατάθλιψη ή ακόμα και η απιστία, είχαν αρχίσει να μην έχουν τόσο μεγάλη σημασία και οι μεταξύ τους φραστικές συγκρούσεις να μειώνονται σε ένταση.
Ορισμένα ζευγάρια δήλωσαν ότι τα πηγαίνουν καλύτερα μεταξύ τους και ότι βρήκαν τρόπους επικοινωνίας, μολονότι μερικές φορές χρειάστηκε να μεσολαβήσουν κάποιοι συγγενείς ή εξειδικευμένοι σύμβουλοι γάμου. Δεν έλειψαν βέβαια και οι περιπτώσεις παντρεμένων που αν και έμειναν μαζί, ο καθένας φρόντιζε για την προσωπική του ευτυχία.
Το να μην καταφύγει κανείς στο διαζύγιο, παρά μόνο ως τελευταία εναλλακτική λύση, είναι μια τακτική που θα έπρεπε να ακολουθείται για το καλό των παιδιών και του ίδιου του ζευγαριού, προκειμένου να αποφευχθούν πολλές δυσάρεστες καταστάσεις, όπως, π.χ., οι προστριβές ή η αβεβαιότητα πριν από κάποια καινούρια σχέση.
Μερικές φορές το διαζύγιο είναι απαραίτητο, αλλά τα συμπεράσματα της έρευνας δείχνουν ότι τείνουμε να υπερτιμούμε τα οφέλη που μπορεί να προκύψουν από αυτό, δήλωσε στο Reuters η Λίντα Γουάιτ.
health.in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου