Κυριακή 8 Μαΐου 2011

Η πατρότητα μας έκανε ανθρώπους



[4621385388669cbb13c_1.jpg]

Μέσα σε όλο το ζωικό βασίλειο υπάρχουν ελάχιστες περιπτώσεις στις οποίες τα αρσενικά προσέχουν τα παιδιά τους μαζί με τις μητέρες. Στην πραγματικότητα, στις περισσότερες περιπτώσεις, οι μητέρες προστατεύουν τα παιδιά τους για να μην τα σκοτώσουν ή τα φάνε, οι αρσενικοί γονείς. Ο άνθρωπος είναι ένα από τα ελάχιστα είδη όπου ο αρσενικός γονέας προστατεύει τους απογόνους του. Οι ανθρωπολόγοι αρχίζουν να πιστεύουν ότι αυτό, ίσως, μας έκανε να αναπτυχθούμε και να εξελιχτούμε σε αυτό που είμαστε τώρα.

Σύμφωνα με τους ειδικούς τα παιδιά χρειάζονται τους πατέρες τους για να διδαχτούν συναισθηματικό αυτό-έλεγχο καθώς και το πώς να ανταπεξέρχονται σε περίπλοκα κοινωνικά δίκτυα. Αν και, από μια πρώτη ματιά, αυτό φαίνεται να ανήκει στο ρόλο της μητέρας, ίσως τελικά, ο πατέρας να παίζει έναν πιο σημαντικό ρόλο.

Νέα στοιχεία φαίνεται να δείχνουν ότι η συναισθηματική και ψυχολογική υγεία των μικρών παιδιών συσχετίζεται άμεσα με το πόσο χρόνο περνάνε με τους πατέρες τους. Οι ανθρωπολόγοι θεωρούν ότι ένας σημαντικός λόγος είναι η διαφορετική προσέγγιση που έχει ο πατέρας, σε σχέση με τη μητέρα, στην ανατροφή του παιδιού.

Η μητέρα έχει έναν πιο ζεστό και συμπονετικό ρόλο, ενώ ο πατέρας παίρνει συνήθως έναν πιο σκληρό ρόλο. Ο πατέρας δημιουργεί, κάποιες φορές, μια πρόσκαιρη ένταση στο παιδί του. Υποχωρεί, όμως, και ηρεμεί από τη στιγμή που βλέπει το παιδί του να αντιδράει ή να ετοιμάζεται να "σπάσει". Σε αυτήν τη συμπεριφορά του "ζέστη-κρύο-ζέστη", η μητέρα συνήθως αντιδράει προσπαθώντας να υπερασπίσει το παιδί της. Σύμφωνα με τους ειδικούς, η μητέρα, δε θα έπρεπε να θεωρεί αυτήν την συμπεριφορά ως κάτι κακό αφού αποδεικνύεται ότι είναι χρήσιμη για το παιδί ώστε να εκπαιδευτεί να έχει αυτοέλεγχο, μια αρετή πολύ χρήσιμη για όταν ενηλικιωθεί.

Περισσότερα: http://news.softpedia.com/news/Fatherhood-Is-What-Makes-Us-Human-114759.shtml


Να και μια χρήσιμη είδηση για τους πατέρες όλου του κόσμου. Τυπώστε το και δείξτε το κάθε φορά που η γυναίκα σας, σας "βάζει τις φωνές" ότι στεναχωράτε τον κανακάρη της!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου