Δευτέρα 17 Οκτωβρίου 2011

Μονογονεϊκές οικογένειες, ένα ευαίσθητο θέμα

Μονογονεϊκές οικογένειες, ένα ευαίσθητο θέμα

Με ποσοστά που φτάνουν το 21,9%, και στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας και της Eurostat που αποκαλύπτουν πως 1 στις 5 οικογένειες είναι μονογονεϊκή και το ίδιο ισχύει για 8% των παιδιών κάτω των 16 ετών στην Ευρώπη, δηλαδή 5,62 εκατομμυρίων παιδιών, το νέο είδος οικογένειας αυξάνεται και πολλαπλασιάζετε με γοργούς ρυθμούς.

Η αύξηση των διαζυγίων αλλά και οι απώλειες είναι από τους βασικούς λόγους για αυτή την κατακόρυφη αύξηση που μαζί της φέρνει πολλές ανακατατάξεις στην ζωή του γονέα αλλά και του παιδιού.

Αλλαγές που μαζί τους φέρνουν φόβο, άγχος, ανασφάλεια, έλλειψη και δυσκολία να ανταποκριθούν και να προσαρμοστούν στην νέα καθημερινότητα. Γονείς που δεν έχουν πλέον την οικονομική δυνατότητα να στηρίξουν την οικογένεια τους, δεν έχουν πρακτική βοήθεια ούτε συναισθηματική στήριξη. Ως αποτέλεσμα τα ποσοστά των παιδιών που ζουν στην Ελλάδα κάτω από το όριο της φτώχειας να είναι διπλάσιο στις μονογονεϊκές οικογένειες . Και τα παιδιά να γίνονται θύματα της κατάστασης.

Για αυτό είναι σημαντικό οι γονείς να γνωρίζουν πώς η καθημερινότητα τους μπορεί να γίνει πιο εύκολη και πιο καλή εάν μπορέσουν να ακολουθήσουν τις παρακάτω οδηγίες που προτείνει η Ελληνική Παιδιατρική Εταιρεία

•Να θυμάστε ότι είστε το σημαντικότερο πρόσωπο στη ζωή του παιδιού σας. Υπενθυμίζετέ του συχνά πόσο το αγαπάτε και μιλάτε του με θετικό τρόπο, καθώς οι σκληρές εκφράσεις μπορεί να έχουν ιδιαίτερα επιβλαβείς συνέπειες για την αυτοεκτίμηση του παιδιού.

•Προσπαθήστε να εξασφαλίσετε βοήθεια όταν δυσκολεύεστε να διεκπεραιώσετε κάποια πράγματα. Οργανώστε τις δουλειές σας κι αν δείτε ότι δεν τα προλαβαίνετε όλα, μη διστάσετε να ζητήσετε βοήθεια από ένα στενό φίλο, ένα συγγενικό πρόσωπο ή έναν καλό γείτονα.

•Προσπαθήστε να ικανοποιείτε και τις δικές σας ανάγκες, καθώς εάν αισθάνεστε εσείς καλά αυτό μεταδίδεται και στο παιδί σας. Όταν νιώθετε ότι δεν μπορείτε να αντεπεξέλθετε, προσπαθήστε να χαλαρώσετε προσφέροντας στον εαυτό σας κάτι που σας κάνει να αισθάνεστε ευχάριστα, όπως π.χ. ένα ζεστό μπάνιο.

•Αφιερώνετε χρόνο για να συζητάτε με το παιδί σας και ενθαρρύνετέ το να μοιράζεται μαζί σας τις σκέψεις και τα συναισθήματά του. Να θυμάστε ότι η σχέση σας μαζί του είναι πιο σημαντική από τις δουλειές του σπιτιού.

•Μην αφήνετε τα προβλήματά σας να επηρεάζουν τον τρόπο που συμπεριφέρεστε στο παιδί σας. Προσπαθήστε να αντιμετωπίζετε τα μικροπροβλήματα με χιούμορ.

•Υπενθυμίζετε στον εαυτό σας ότι είστε ο ενήλικας και πρέπει να δίνετε το καλό παράδειγμα στο παιδί σας για το πώς να συμπεριφέρεται.

•Μοιραστείτε με κάποιο οικείο πρόσωπο το πρόβλημα που αντιμετωπίζετε και σας αγχώνει. Εκτός από την ανακούφιση που θα αισθανθείτε που το συζητήσατε, μπορεί και να σας προτείνει κάποια λύση που δεν είχατε σκεφτεί.

•Σε περίπτωση διαζυγίου, διαβεβαιώστε το παιδί ότι δεν φταίει αυτό και ότι και οι δύο το αγαπάτε όπως πριν. Συζητήστε μαζί του για να μάθετε τα συναισθήματά του και σε καμία περίπτωση μην το εμπλέκετε σε ενδεχόμενες διενέξεις.

•Σε περίπτωση θανάτου, αφήστε το παιδί να μιλήσει και να εκφράσει τη λύπη του. Μην κρύβετε τη θλίψη σας, καθώς αυτό θα το βοηθήσει να μάθει ότι δεν είναι κακό να κλαις όταν χαθεί ένα πρόσωπο που αγαπάς.

Πηγή: www.e-child.gr σε συνεργασία με την Ελληνική Παιδιατρική Εταιρεία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου