Τετάρτη 14 Μαρτίου 2012

ΣΕ ΧΗΜΙΚΟ ΕΥΝΟΥΧΙΣΜΟ ΘΑ ΥΠΟΒΛΗΘΟΥΝ 100 ΠΑΙΔΟΦΙΛΟΙ ΣΤΗ ΒΡΕΤΑΝΙΑ



Σε χημικό ευνουχισμό δέχτηκαν να υποβληθούν σχεδόν 100 φυλακισμένοι παιδόφιλοι στη Βρετανία, στο πλαίσιο ενός κυβερνητικού προγράμματος που ελπίζεται ότι θα μειώσει τις πιθανότητες να επαναλάβουν τις αποτρόπαιες πράξεις τους. Οι παιδόφιλοι συμφώνησαν να υποβληθούν σε φαρμακευτική αγωγή σχεδιασμένη να ελαττώσει την...
τεστοστερόνη στο αίμα τους στα επίπεδα που παρατηρούνται στα αγόρια προεφηβικής ηλικίας.

Η τεστοστερόνη είναι η κύρια ορμόνη του ανδρικού φύλου, η οποία είναι επίσης υπεύθυνη για την ερωτική επιθυμία.

Τη θεραπεία δοκιμάζουν πιλοτικά οι ψυχίατροι του Σωφρονιστικού Καταστήματος HMP Whatton, στο Νότιγχαμ - μία φυλακή στην οποία κρατούνται άντρες καταδικασμένοι για σεξουαλικά εγκλήματα.

Στους παιδοφίλους χορηγείται η ουσία λευπρορελίνη, η οποία αναχαιτίζει την παραγωγή της τεστοστερόνης.

Το όλο πρόγραμμα πραγματοποιεί το βρετανικό Υπουργείο Δικαιοσύνης σε συνεργασία με το υπουργείο Υγείας, ενώ συντονίζεται από τον δρα Ντον Γκράμπιν, καθηγητή Ιατροδικαστικής Ψυχιατρικής στο Πανεπιστήμιο του Νιούκασλ, ο κύριος ρόλος του οποίου είναι να εξετάζει τους κρατουμένους για να διαπιστώνει εάν μπορούν να υποβληθούν στην θεραπεία ή όχι.

Η αγωγή χορηγείται σε όσους έχουν παρορμητική ή πιεστική ανάγκη να επιτεθούν σε παιδιά, σε όσους δυσκολεύονται να ελέγξουν την σεξουαλική διέγερσή τους, διακατέχονται από διαστροφικές σεξουαλικές φαντασιώσεις ή επιθυμίες, σαδισμό ή άλλες επικίνδυνες τάσεις όπως η νεκροφιλία.

Στοιχεία από τη Σκανδιναβία δείχνουν ότι ο χημικός ευνουχισμός μπορεί να μειώσει από το 40% στο 5% τα ποσοστά επανάληψης των παιδοφιλικών πράξεων. Ωστόσο, το όλο πρόγραμμα έχει προκαλέσει διχογνωμίες.

«Εκτός από την πολυετή κάθειρξη, ο μοναδικός άλλος τρόπος για να αντιμετωπιστούν αυτοί οι άνθρωποι είναι ο χημικός ευνουχισμός», δήλωσε στον βρετανικό Τύπο ο δρ Λούντβιχ Λέβενσταϊν, πρόεδρος του Διεθνούς Συμβουλίου Ψυχολόγων (ICP).

«Μπορεί ως ιδέα ο χημικός ευνουχισμός να μοιάζει με παραβίαση των προσωπικών ελευθεριών, αλλά το δικαίωμα ενός παιδιού να το προστατεύσουμε είναι πολύ πιο σημαντικό από την όποια ελευθερία των παιδοφίλων».

Ωστόσο, η Φράνσις Κουκ, από τον οργανισμό Howard League που ζητά αναμόρφωση του ποινικού συστήματος στη Βρετανία, αντέτεινε: «Τα σεξουαλικά εγκλήματα συχνά δεν είναι θέμα σεξ, αλλά βίας και κυριαρχίας. Τα φάρμακα που χορηγούνται δεν μπορούν να επηρεάσουν αυτές τις συμπεριφορές».

Από την πλευρά της, η Κάρεν Ίνγκαλα Σμάιθ, εκτελεστική διευθύντρια του οργανισμού θυμάτων σεξουαλικών επιθέσεων «Nia», επισήμανε ότι «τέτοιου είδους παρεμβάσεις είναι ευπρόσδεκτες, εφ’ όσον η συμμετοχή είναι εθελοντική και γίνεται στο πλαίσιο της ανάληψης εκ μέρους των φυλακισμένων της ευθύνης για τις πράξεις τους».

Πρόσθεσε, όμως, ότι τα φάρμακα που καταστέλλουν την τεστοστερόνη δεν μπορούν να αλλάξουν την ροπή των παιδοφίλων προς την βία και την κακοποίηση.

Ο χημικός ευνουχισμός είναι υποχρεωτικός για τους παιδόφιλους στην Πολωνία, τη Ρωσία και ορισμένες πολιτείες των ΗΠΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου