Κυριακή 4 Δεκεμβρίου 2011

Η απουσία του πατέρα από το σπίτι είναι ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι οικογένειες.


Ο πατέρας και τα παιδιά του: Η καλλιέργεια των σχέσεων μεταξύ τους

Το διαζύγιο, οι επαγγελματικές υποχρεώσεις ή ο θάνατος, περιλαμβάνονται μεταξύ των λόγων για τους οποίους ένας πατέρας δεν είναι στο σπίτι. Εκτός όμως από τη φυσική απουσία του πατέρα υπάρχουν πολλές περιπτώσεις όπου παρά το γεγονός ότι ο πατέρας είναι στο σπίτι, η συμμετοχή του στη ζωή των παιδιών του δεν είναι ικανοποιητική.
Για τα παιδιά δεν  είναι μόνο σημαντικό να έχουν τον πατέρα τους στο σπίτι, αλλά αυτός να λαμβάνει ουσιαστικό ρόλο σε όλες τις πτυχές της ζωής τους. Πολλοί άνδρες δεν είναι καλά προετοιμασμένοι για να ανταποκριθούν στο βασικό αυτό ρόλο τους.
Η καλλιέργεια των σχέσεων του πατέρα με τα παιδιά του είναι καθοριστικής σημασίας για την οικογένεια και την ποιότητα ζωής των παιδιών. Η επιρροή του πατέρα διαμορφώνει το χαρακτήρα και την προσωπικότητα των παιδιών. Οι επιδράσεις του πατέρα θα συνοδεύουν το παιδί του για πάντα στην ενήλικη ζωή του.
Η ορθή κατανομή του χρόνου και ενέργειας μεταξύ οικογένειας, επαγγελματικών υποχρεώσεων, οικονομικών και προσωπικών αναγκών για ένα πατέρα δεν είναι εύκολη υπόθεση.

Όμως για να επιτύχει ένα άνδρας στο ρόλο του ως πατέρας, πρέπει απαραίτητα να θέσει την οικογένεια του στην πρώτη θέση των προτεραιοτήτων του. Επιπρόσθετα ο χρόνος που θα δίνει ως πατέρας στα παιδιά του, πρέπει να είναι της καλύτερης δυνατής ποιότητας.
Ο χρόνος που θα αφιερώνεται στα παιδιά δεν είναι μόνο για παιχνίδια και διασκέδαση που οπωσδήποτε χρειάζονται. Η καλλιέργεια του αισθήματος ευθύνης και των αξιών αποτελούν αναπόσπαστο μέρος αυτών που ο πατέρας καλείται να προσφέρει στα παιδιά του.
Για να καλλιεργήσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, ο πατέρας τις σχέσεις του με τα παιδιά του, είναι απαραίτητο να έχει ένα σχέδιο.Τα πολλαπλά προβλήματα που προκύπτουν στην καθημερινή επαγγελματική του ζωή δεν πρέπει να τον απομακρύνουν από τους στόχους που έχει θέσει σχετικά με τα παιδιά και την οικογένεια του.
Ο χρόνος που αφιερώνει ο πατέρας για όλη την οικογένεια, έχει ανεκτίμητη αξία. Οι δραστηριότητες όλης της οικογένειας μαζί είναι απαραίτητες, είναι η βάση για τη συνοχή που απαιτείται διαχρονικά και δημιουργούν καλές αναμνήσεις.
Όμως οι πραγματικές σχέσεις του πατέρα με το κάθε παιδί του, κτίζονται και καλλιεργούνται όταν αυτός αφιερώνει χρόνο για να είναι με το κάθε παιδί του ξεχωριστά.

Η σημασία του ξεχωριστού χρόνου για το κάθε παιδί είναι μεγάλη.
Στο χρόνο αυτό ο πατέρας πρέπει να μιλά για τα ιδιαίτερα θέματα που απασχολούν το παιδί, τα προβλήματα του, τους φίλους του, τις ανάγκες του. Στο χρόνο αυτό, έχει την ευκαιρία να διδάξει και να δώσει στο παιδί του αξίες που θα το συνοδεύουν για πάντα στη ζωή του.
Στον ιδιαίτερο χρόνο που δεν πρέπει ο πατέρας να αμελεί να αφιερώνει στο κάθε παιδί του, οι δραστηριότητες ψυχαγωγίες δημιουργούν το στενό κλίμα οικειότητας που χρειάζεται για να κτίζεται η αγάπη μεταξύ των δύο. Οι αναμνήσεις του ιδιαίτερου χρόνου που περνά το παιδί με τον πατέρα του, θα το συνοδεύουν σε όλη του τη ζωή.
Ένα από τα καλύτερα πράγματα που μπορεί ένας πατέρας να κάμει για τα παιδιά του, είναι να αγαπά την μητέρα τους. Η καλλιέργεια των σχέσεων του με τη μητέρα των παιδιών του, δίνει στο παιδί το παράδειγμα της σημασίας που έχουν οι προσωπικές σχέσεις για την ατομική και οικογενειακή ευτυχία.
Ακόμη και στις περιπτώσεις που λόγω διαζυγίου ο πατέρας και η μητέρα του παιδιού δεν είναι μαζί, ο σεβασμός της προσωπικότητας και των σχέσεων που πρέπει να υπάρχει μεταξύ των δύο, δίνει στο παιδί το παράδειγμα της τεράστιας σημασίας των καλών διαπροσωπικών σχέσεων στη ζωή.

Τέλος ο καλός πατέρας δεν αμελεί να φροντίζει την υγεία του. Η καλή διατροφή, η αποφυγή του καπνίσματος, η τακτική σωματική άσκηση, η ξεκούραση και ο καλός ύπνος, είναι βασικές προϋποθέσεις για να βρίσκεται ο πατέρας σε καλή υγεία. Όταν είναι σε καλή υγεία, μπορεί να καλλιεργεί περισσότερο τις σχέσεις του με τα παιδιά του και να τους προσφέρει ανεκτίμητες υπηρεσίες για όλη τους τη ζωή.
Συνοπτικά βλέπουμε λοιπόν ότι ο πατέρας που θέλει να καλλιεργεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τις σχέσεις του με τα παιδιά του, κάνει τα ακόλουθα:
1.    Αντιλαμβάνεται τη μεγάλη σημασία που ο ίδιος έχει για το μέλλον των παιδιών του, για τη διαμόρφωση του χαρακτήρα τους και τις αξίες που θα έχουν για όλη τους τη ζωή
2.    Έχει σχέδιο, βάζει σε πρώτη προτεραιότητα την οικογένεια του, διαφυλάσσει και αφιερώνει χρόνο για την οικογένεια του
3.    Δίνει χρόνο για το κάθε παιδί του ξεχωριστά
4.    Αφιερώνει χρόνο για δραστηριότητες ψυχαγωγίας αλλά και για να διδάσκει και να εμπεδώνει στα παιδιά του διαχρονικές αξίες
5.    Διδάσκει στα παιδιά του την αξία της οικογένειας και της εργασίας, καλλιεργεί το αίσθημα της προσωπικής ευθύνης, της τιμιότητας, της εμπιστοσύνης, της πίστης και την αξία των διαπροσωπικών σχέσεων
6.    Αγαπά τη μητέρα των παιδιών του. Εάν υπάρχει διαζύγιο σέβεται την προσωπικότητα και τις διαπροσωπικές σχέσεις
7.    Προσέχει τη δική του υγεία για να είναι σε θέση να προσφέρει περισσότερα και καλύτερα στα παιδιά του
Πιστεύουμε ότι οι άνδρες σήμερα χρειάζονται διαπαιδαγώγηση για να επιτελούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το ρόλο τους ως πατέρες.
Το εκπαιδευτικό σύστημα, τους εφοδιάζει με πληθώρα γνώσεων εκ των οποίων αρκετές μπορεί ποτέ να μην τους χρησιμεύσουν. Οι βασικές όμως αρχές για το πως θα είναι εξαίρετοι πατέρες και σύζυγοι, δεν αποτελούν θέμα διαπαιδαγώγησης παρά το γεγονός ότι αποτελούν το θεμέλιο λίθο μιας ευτυχισμένης προσωπικής και οικογενειακής ζωής.
Η γνώμη μας είναι ότι ακόμη και για αυτούς που ήδη γνωρίζουν τις εν λόγω αρχές, μια ανασκόπηση και υπενθύμιση για το πως θα καλλιεργούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τις σχέσεις τους με τα παιδιά τους είναι ωφέλιμη.
Πηγή: http://www.medlook.net/article.asp?item_id=1594(20-6-2008)
To άρθρo αυτό είναι πνευματική ιδιοκτησία του Medlook. Απαγορεύεται η αντιγραφή, η δημοσίευση, η αναπαραγωγή ή η μετάδοση του, από οποιονδήποτε και με οποιοδήποτε μέσο χωρίς την έγγραφη άδεια από το Μedlook. Copyright Medlook® All rights reserved.
Βιβλιογραφία:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου