mother_kidΠρέπει να πάρετε την κατάσταση στα χέρια σας  και σας προτείνουμε μερικά μέτρα άμεσης λήψης.
  1. Καταγράψτε κάθε συμπεριφορά του παιδιού σας που κρίνετε εσείς ότι δεν είναι σωστή, βρείτε τις αιτίες και σκεφτείτε τρόπους για να την αποτρέψετε στο μέλλον.
  2. Σκεφτείτε πόσες φορές κάνετε εσείς λάθος με τους τρόπους που αντιμετωπίζετε το παιδί σας.
  3. Από το να απειλείται συνεχώς το παιδί σας ότι θα του αφαιρέσετε ένα προνόμιο, ή δεν θα το πάτε σε ένα πάρτι, κάντε τις απειλές σας πραγματικότητα… Διαφορετικά πάψτε να εκστομίζετε τιμωρίες και να μην τις εκτελείτε.
  4. Το ότι ένας φίλος ή ένας συμμαθητής του παιδιού σας αγόρασε καινούρια παπούτσια ή πήρε το πιο πρόσφατο ηλεκτρονικό παιχνίδι της αγοράς δε σημαίνει ότι πρέπει κι εσείς να το αγοράσετε στο παιδί σας! Προτιμήστε να του πάρετε ό,τι σας ζητάει, μόνο ως επιβράβευση σε μία σωστή του συμπεριφορά.
  5. Διδάξτε στο παιδί σας, με πράξεις όχι με λόγια, ότι δεν μπορεί να έχει ό,τι θέλει τη στιγμή που το θέλει. Πρέπει το παιδί σας να αντιληφθεί ότι τα αγαθά κόποις κτώνται!
  6. Ζητήστε τη συνεργασία όλων όσοι ασχολούνται με το παιδί σας! Ενημερώστε για τις αποφάσεις σας τους παπούδες ή τις γιαγιάδες και τις νταντάδες για το πώς θέλετε ακριβώς να φέρονται στα παιδιά σας και απαιτήστε να εναρμονιστούν με όλα όσα τους λέτε.
  7. Μην περιμένετε ότι το παιδί σας θα αντιληφθεί αμέσως τη νέα σας συμπεριφορά! Χρειάζεται επιμονή και υπομονή από μέρους σας και το βασικότερο πρέπει να μην γυρίζετε ξανά στην παλιά συμπεριφορά σας.
  8. Μην συμβιβάζεστε με το παιδί σας, μόνο και μόνο για να ξεπεράσετε την όλη κατάσταση και να γλιτώσετε μπελάδες! Εσείς πρέπει να μείνετε σταθεροί σε όσα του χετε πει, να μη δεχτείτε δηλαδή καμία «έκπτωση», γιατί τότε το παιδί θα καταλάβει ότι σας έχει του… χεριού του!
  9. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να εξηγείται στο παιδί σας, γιατί έχετε πάρει μία συγκεκριμένη απόφαση! Η πληθώρα πληροφοριών από μέρους σας, δίνει στο παιδί σας τη δυνατότητα να αρχίσει να σας αμφισβητεί και να διαπραγματεύεται το πώς τελικά θα του φερθείτε.
  10. Μην διαπραγματεύεστε! Εσείς είστε η αρχηγική φιγούρα στην οικογένεια και το παιδί οφείλει να καταλάβει ότι αν δεν κάνει αυτό που του λέτε θα υποστεί συνέπειες.
Χριστίνα Αμερικάνου