Τρίτη 13 Μαρτίου 2012

Θύματα ενδοοικογενειακής βίας και οι άνδρες



Δεν είναι μόνο οι γυναίκες, που εντός της οικογένειας κακοποιούνται από τους συντρόφους τους είτε σωματικά, είτε ψυχολογικά, είτε σεξουαλικά. Συμβαίνει και το αντίθετο, δηλαδή κακοποίηση γίνεται και από γυναίκες σε βάρος ανδρών και μάλιστα τα κρούσματα δεν είναι λίγα. Σχετικά στοιχεία κατέθεσε στη Κυπριακή Βουλή ο υπουργός Δικαιοσύνης Λουκάς Λουκά, απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή των Οικολόγων Γιώργου Περδίκη. Όπως ανέφερε ο υπουργός,.......
το σύνολο των ατόμων που υπέβαλαν παράπονα για βία στην οικογένεια κατά την περίοδο 2004-2010 είναι 6.594. Από αυτούς οι 1.540 είναι άνδρες (1.149 άνω των 18 ετών και 391 έως 18 ετών) και οι 5.054 είναι γυναίκες (4.623 άνω των 18 ετών και 431 έως 18 ετών). «Ο αριθμός των ανδρών που υπέβαλαν παράπονο για βία στην οικογένεια επί του συνόλου των παραπονούμενων για την περίοδο 2004-2010, είναι 1.149 (άνω των 18 ετών) και 391 (αγόρια έως 18 ετών) που αντιπροσωπεύει περίπου το 23% του συνόλου των παραπόνων. Από το ποσοστό αυτό, το 17,42%, αφορά ενήλικες άνδρες (άνω των 18 ετών). Αν και δεν υπάρχουν ειδικά στατιστικά στοιχεία για βία μεταξύ συμβίων-συζύγων, εκτιμάται ότι η μεγάλη πλειοψηφία των 1.149 περιστατικών, που αντιστοιχούν στο ποσοστό 17,42%, αφορούν καταγγελίες ανδρών σε βάρος πρώην, εν διαστάσει, ή νυν συζύγων ή συμβίων τους» ανέφερε ο υπουργός. Ο Κύπριος υπουργός Δικαιοσύνης παρέθεσε και το είδος των καταγγελθέντων περιστατικών βίας στην οικογένεια, κατά την περίοδο 2004- 2010. Από αυτά, τα 2,75% αφορούν σεξουαλική βία, 78,28% αφορούν σωματική βία και 18,97% αφορούν ψυχολογική βία. Στο ερώτημα του βουλευτή των Οικολόγων αν υπάρχει νομοθεσία βάσει της οποίας οι κακοποιημένοι άνδρες μπορούν να προσφύγουν στη δικαιοσύνη, ο υπουργός επισήμανε ότι οι πρόνοιες του νόμου περί Βίας στην Οικογένεια, είναι κατά φύλο ουδέτερες και ως εκ τούτου εφαρμόζονται τόσο για καταγγελίες ανδρών όσο και για καταγγελίες γυναικών.

1 σχόλιο:

  1. Α δεν ξέρω τι γίνεται στην Κύπρο, αυτοί είναι άλλο έθνος (!!!), αλλά εδώ στην Ελλάδα άντρες θύματα ενδοοικογειακής βίας δεν υπάρχουν, για αυτό και η ΓΓ (Αν)Ισότητας δεν έχει πάρει κανένα μέτρο και δεν εφαρμόζει καμία πολιτική για το θέμα.

    Για τις κυρίες αυτές φαίνεται λοιπόν ότι όλοι αυτοί οι πανεπιστημιακοί και ερευνητές διεθνώς, οι έρευνες των οποίων δείχνουν ότι η βία εναντίον των ανδρών είναι σχεδόν εξίσου συχνή όσο και η βία εναντίον των γυναικών μέσα στην οικογένεια, είναι ψεύτες, γουρούνια, αλήτες, φαλλοκράτες.

    Προτείνω υποχρεωτική ποσόστωση τουλάχιστον 1/3 ανδρών υπαλλήλων στην ΓΓ (Αν)Ισότητας όσο ισχύει το μέτρο της πσόστωσης γυναικών υποψηφίων στις εκλογικές λίστες των κομμάτων.

    ΑΙΝΕΙΑΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή