Παρασκευή, 9 Μαρτίου 2012

Μέσω ηλεκτρονικού υπολογιστή θα γίνεται πλέον η κατάθεση αγωγών.Κατάθεση αγωγής με ένα κλικ μέσω ηλεκτρονικού υπολογιστή αποφεύγοντας τις ουρές στα δικαστήρια, μαγνητοφώνηση των πρακτικών σε όλες τις δίκες τα οποία μέχρι σήμερα τηρούνται χειρόγραφα, ηλεκτρονικό πινάκιο με ανάρτηση στο Διαδίκτυο ώστε να ενημερώνονται οι ενδιαφερόμενοι όταν πλησιάζει η δίκη τους, μέχρι και παράσταση δικηγόρων με τηλεδιάσκεψη περιλαμβάνει το μακρόπνοο πρόγραμμα του υπουργείου Δικαιοσύνης με τον κωδικό e-justice.
Αυτό είναι το αισιόδοξο σχεδιάγραμμα του υπουργείου Δικαιοσύνης, ενώ σύμφωνα με την εφημερίδα "Τα Νέα", ο αρμόδιος υπουργός Μιλτιάδης Παπαϊωάννου δήλωσε ότι "η ελληνική Δικαιοσύνη κάτω από το βάρος των διαχρονικών προβλημάτων σήμερα βουλιάζει. Αν δεν μπούμε δυνατά στις νέες τεχνολογίες και δεν εφαρμοστεί η πληροφορική, τα αποτελέσματα δεν θα είναι άμεσα".

Το κόστος των ρυθμίσεων για να περάσει η Δικαιοσύνη από την εποχή του χαρτιού στην ηλεκτρονική υπολογίζεται σε περίπου 100 εκατ. ευρώ και θα καλυφθεί από πόρους του ΕΣΠΑ.
Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου το απόγευμα της Πέμπτης επιστρατεύτηκε προτζέκτορας, μέσω του οποίου παρουσιάστηκε βήμα - βήμα και σε πραγματικό χρόνο η ηλεκτρονική κατάθεση των δικογράφων, λειτουργία που αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή τις επόμενες δύο εβδομάδες.

'Ενα βήμα πριν την ηλεκτρονική Δικαιοσύνη 
Nα σημειωθεί ότι έχουν διανεμηθεί οι πρώτες πεντακόσιες κάρτες σε δικηγόρους, οι οποίες αποτελούν την ηλεκτρονική σφραγίδα τους ώστε να είναι σε θέση να καταθέτουν στο Πρωτοδικείο Αθηνών οποιαδήποτε προσφυγή από το γραφείο ή το σπίτι τους με το πάτημα ενός κουμπιού, αποφεύγοντας τις ουρές που αποτελούν συνηθισμένη εικόνα στα δικαστήρια.
Ενδεικτικό μάλιστα της ανταπόκρισης που θα έχει το πρόγραμμα είναι ότι οι αιτήσεις στο ΔΣΑ για ηλεκτρονική κάρτα έφτασαν τις 3.000.


Το πρόγραμμα της ηλεκτρονικής Δικαιοσύνης περιλαμβάνει μεταξύ των άλλων:
* Στατιστικά της Δικαιοσύνης: Αναμόρφωση του συστήματος συλλογής στατιστικών στοιχείων, καθώς ίσως είμαστε η μόνη χώρα που δεν έχουμε τέτοιο σύστημα.

* Ηλεκτρονικό πινάκιο: Θα υπάρχει η δυνατότητα να αναρτάται στο Διαδίκτυο το καθημερινό πινάκιο των δικαστηρίων και να ενημερώνονται εξ αποστάσεως δικηγόροι και διάδικοι.

* Ψηφιακά πρακτικά: Η τήρηση των πρακτικών με τη μέθοδο της μαγνητοφώνησης - απομαγνητοφώνησης επεκτείνεται, εκτός από τις πολιτικές δίκες, στα ποινικά δικαστήρια και τα ειρηνοδικεία. Το έργο αυτό θα βοηθήσει ουσιαστικά στη βελτίωση της ποιότητας και της ακρίβειας των πρακτικών, τα οποία μέχρι σήμερα τηρούνται χειρόγραφα σε τετράδια από τους γραμματείς των δικαστηρίων.

* Τηλεδιάσκεψη: Στρατηγικός στόχος του υπουργείου, παρότι μακροπρόθεσμος, είναι η εξέταση μαρτύρων και η παράσταση δικηγόρων με τηλεδιάσκεψη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου