Τρίτη 3 Απριλίου 2012

Διαζύγιο με... συνοπτικές διαδικασίες



Νέο νομοθετικό πλαίσιο από σήμερα για τις ενέργειες που απαιτούνται προκειμένου να βγει το συναινετικό διαζύγιο, με στόχο την επίσπευση της όλης διαδικασίας και την αποφυγή δυσβάστακτου για τους ενδιαφερόμενους κόστους.

Με τον νέο νόμο το Υπουργείο Δικαιοσύνης υπολογίζει ότι θα καταφέρει την αποσυμφόρηση των πρωτοδικείων στα οποία εκκρεμούν 4.000 αιτήσεις. Μέχρι τώρα η όλη διαδικασία απαιτούσε τουλάχιστον 1,5 έτος και στοίχιζε ακριβά.


Πιο συγκεκριμένα, με βάση τις νέες ρυθμίσεις πλέον απαιτείται εξάμηνη διάρκεια γάμου ως βασική προϋπόθεση για την έκδοση συναινετικού διαζυγίου. Μέχρι σήμερα για να εκδοθεί συναινετικό διαζύγιο χρειάζονται ο γάμος να έχει κρατήσει ένα έτος προκειμένου να γίνει η έγγραφη συμφωνία για τη λύση του.


Με τον νέο όμως νόμο το συναινετικό διαζύγιο εκδίδεται με διάταξη προέδρου Μονομελούς Πρωτοδικείου και με διαδικασίες εξπρές.


Αν το ζευγάρι έχει αποκτήσει και ανήλικα τέκνα για να λυθεί ο γάμος πρέπει η έκδοση του διαζυγίου να συνοδεύεται από έγγραφη συμφωνία των συζύγων που θα ρυθμίζει την επιμέλεια των παιδιών και την επικοινωνία μαζί τους. Η σχετική απόφαση που εκδίδεται από το μονομελές Πρωτοδικείο αποτελεί και εκτελεστό τίτλο.


Πρέπει να σημειωθεί ότι αρχικά το Υπουργείο Δικαιοσύνης σχεδίαζε την έκδοση συναινετικών διαζυγίων με μία υπογραφή σε ιδιωτικό συμφωνητικό που θα κατέθεταν οι εν διαστάσει σύζυγοι στο ληξιαρχείο παρουσία των δικηγόρων τους.


Ωστόσο, επί της πρότασης αυτής υπήρξαν αντιδράσεις ακόμη και από μέλη της κυβέρνησης (κυρίως από τον ΛΑΟΣ) με αποτέλεσμα το υπουργείο Δικαιοσύνης να την αποσύρει και να την επαναφέρει με την προϋπόθεση της εξάμηνης διάρκεια του γάμου για τη λύση του από πρόεδρο Μονομελούς Πρωτοδικείου.

Ήδη, ο Δικηγορικός Σύλλογος της Αθήνας (ΔΣΑ), σε ανακοίνωση που έχει εκδώσει από τις 28 Μαρτίου, ενημερώνει τα μέλη του για τη νέα διαδικασία. Πιο αναλυτικά στην ανακοίνωσή του ο ΔΣΑ αναφέρει:

«Σχετικά με την εφαρμογή των νέων διατάξεων για το συναινετικό διαζύγιο (άρθρα 3 § 1 και 2 και 110 § 1 του ν. 4055/2012), η Διοίκηση του Πρωτοδικείου Αθηνών μας γνωστοποίησε τα ακόλουθα:


1. Για τις νέες υποθέσεις, που θα υποβληθούν από την 2α Απριλίου 2012 και εφεξής, θα κατατίθεται αίτηση στο κτίριο 3, όπως συνέβαινε μέχρι σήμερα και θα προσδιορίζεται δικάσιμος.


2. Κατά τη συζήτηση θα προσκομίζεται φάκελος με τις προτάσεις, τη συμφωνία των συζύγων για τη λύση του γάμου, τη συμφωνία για την επιμέλεια, την επικοινωνία και τη διατροφή των παιδιών, το ή τα πληρεξούσια, όταν δεν παρίστανται οι διάδικοι, τη ληξιαρχική πράξη γάμου, το πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης και τα γραμμάτια προκαταβολής της αμοιβής του ή των δικηγόρων.


3. Επειδή, σύμφωνα με τις νέες διατάξεις, το τμήμα της απόφασης που θα αφορά την επιμέλεια, την επικοινωνία και τη διατροφή των παιδιών αποτελεί εκτελεστό τίτλο, το απόγραφο θα εκδίδεται από την Γραμματεία του τμήματος των συναινετικών διαζυγίων στο κτίριο 3, σύμφωνα με όσα ισχύουν γενικά για την έκδοση απογράφων.


4. Οι δεύτερες συζητήσεις των παλαιών υποθέσεων θα συζητηθούν κανονικά. Οι δικηγόροι υποχρεούνται να παραστούν κατά την ορισμένη δικάσιμο και να προσκομίσουν φάκελο, που θα περιλαμβάνει οπωσδήποτε τις προτάσεις, η συμφωνία των συζύγων για τη λύση του γάμου, το ή τα πληρεξούσια και τα γραμμάτια προκαταβολής της αμοιβής του ή των δικηγόρων».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου