Πέμπτη 26 Απριλίου 2012

ΣΠΥΡΟΣ ΡΟΜΠΟΤΗΣ : ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΛΛΑΞΕΙ ΤΟ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

ΣΠΥΡΟΣ ΡΟΜΠΟΤΗΣ : ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΛΛΑΞΕΙ ΤΟ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Μάχιμος δικηγόρος, πατέρας δυο μικρών παιδιών ο Σπύρος Ρομποτής ρίχνεται στην μάχη των εκλογών της 6ης Μαΐου συμμετέχοντας για πρώτη φορά στην ζωή του στα κοινά. «Δεν γίνεται κάποιος να μένει απαθής σε όλα αυτά που συμβαίνουν στην χώρα, δεν υπήρξα μέλος κάποιας νεολαίας ποτέ στη ζωή μου, ήμουν πολιτικοποιημένος χωρίς όμως να είμαι κομματικοποιημένος» απαντά μιλώντας αποκλειστικά στα «ΑΛΗΘΙΝΑ ΨΕΜΑΤΑ».
Κατεβαίνοντας υποψήφιος με τους «Ανεξάρτητους Ελληνες» στην Ά Αθηνών μιλάει για τις δυσκολίες που βιώνουμε όλοι μας και δίνει την δική του απάντηση στο ερώτημα «πόσο εφικτό είναι να μείνουμε στο ευρώ και να βγούμε από το μνημόνιο».
Παίρνει ανοιχτά θέση υπέρ της αλλαγής του οικογενειακού δικαίου υποστηρίζοντας ότι «δεν μπορεί ένας και μόνο δικαστής να κρίνει την επικοινωνία που θα έχει ο κάθε γονιός με το παιδί του , χρειάζονται ειδικοί , ψυχολόγοι , κοινωνικοί λειτουργοί και είναι απαραίτητη η δημιουργία οικογενειακών δικαστηρίων όπως συμβαίνει και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.» Τέλος δεν διστάζει να τα βάλει με το κατεστημένο, με συντεχνίες, όπως χαρακτηριστικά λέει αναφερόμενος στις πιέσεις που θα φέρουν συνάδελφοι του, δικηγόροι που ασχολούνται με το οικογενειακό δίκαιο, στις αλλαγές του νομοθετικού πλαισίου.
Δείτε όλη την συνέντευξη του Σπύρου Ρομποτή στο βίντεο που ακολουθεί, από το 6:11 λεπτό και μετά.

Τρίτη 24 Απριλίου 2012

Η ανατροφή των παιδιών της Νέας Εποχής!


 

Πόσο καθορίζεται η εξέλιξη των παιδιών μας από την δική μας στάση ζωής...
Οι σύγχρονες κοινωνίες μας έχουν δομηθεί πάνω στις βασικές αρχές και αξίες του Ανθρωπισμού: Ισότητα, Αλληλοσεβασμό, Ελευθερία Έκφρασης, Αυτοδιάθεση, Αλληλεγγύη....


Όμως, συχνά βλέπουμε με απογοήτευση, αυτές τις αξίες να μένουν στη θεωρία. Ο καλύτερος τρόπος για να τις δούμε να πραγματώνονται, είναι να τις εμφυσήσουμε στα παιδιά μας.

Τα παιδιά όμως, ακούν αυτά που τους λέμε, αλλά κάνουν αυτά που βλέπουν.
Επομένως, πρωτεύον μέλημά μας, είναι η συνέπεια

λόγων και πράξεων.
Αν υπάρχει διάσταση ανάμεσα στις συμβουλές μας και στην εφαρμογή τους στη ζωή μας, τα παιδιά δέχονται αλληλοσυγκρουόμενα μηνύματα και παθαίνουν σύγχυση.
Οι γονείς κυρίως, αλλά και όλοι οι ενήλικες που περιβάλλουν τα παιδιά, δίνουν τα πρότυπα συμπεριφορών, αντιλήψεων και πεποιθήσεων που θα διαμορφώσουν το πλάνο ζωής τους.

Υπάρχουν τέσσερις παράγοντες που αφορούν τις σχέσεις μέσα στην οικογένεια και είναι ιδιαίτερα καθοριστικοί για τη διαμόρφωση των παιδιών [Δρ. Ντινκμέγιερ & Δρ. Μακ-Κέι].

1. Οι αξίες που διέπουν την οικογένεια

Τα πρότυπα των σχέσεων που εφαρμόζουν οι γονείς, διαμορφώνουν το κλίμα που επικρατεί στην οικογένεια, την οικογενειακή ατμόσφαιρα. Αυτή η οικογενειακή ατμόσφαιρα μπορεί να είναι ήρεμη ή έντονη, φιλική ή εχθρική, φιλελεύθερη ή αυταρχική, συγκλίνουσα ή ανταγωνιστική, εκφραστική ή απόμακρη, τρυφερή ή ψυχρή.
Επίσης τα ενδιαφέροντα των γονιών αντανακλούν στις συνήθειες των παιδιών, όπως μουσική, σπορ, διάβασμα ή καλλιτεχνικές δραστηριότητες.
Η σχέση των γονιών με το χρήμα, την εργασία, τη θρησκεία, με τη δύναμη, τον έλεγχο, την ενοχή, δίνουν το έναυσμα στα παιδιά να επιλέξουν στάση ζωής, είτε ακολουθώντας, είτε απορρίπτοντας τις αντιλήψεις των γονιών τους.

2. Οι ρόλοι των δύο φύλων

Το πώς θα οριστούν οι διαφορετικοί ρόλοι των δύο φύλων ανάμεσα στους γονείς, θα καθορίσει τη συμπεριφορά του παιδιού σε σχέση με τον εαυτό του (με το δικό του φύλο), καθώς και τη σχέση του με το αντίθετο φύλο.

3. Η θέση του παιδιού σε σχέση με τα αδέρφια του

Το αν το παιδί είναι το πρώτο ή το δεύτερο, τρίτο, ή το στερνοπαίδι, ή αν είναι το μόνο παιδί στην οικογένεια, δεν καθορίζει, αλλά επηρεάζει την προσωπικότητά του. Οι δυναμικές που διαμορφώνονται στην εκάστοτε οικογένεια, οδηγούν τα παιδιά να υιοθετούν συγκεκριμένες συμπεριφορές, ώστε να ¨επιβιώνουν ¨ μέσα στο οικογενειακό σύστημα.


4. Μέθοδοι ανατροφής
Οι συμπεριφορές των γονιών προς τα παιδιά τους αλλά και μεταξύ τους, είναι πολύ σημαντικός παράγοντας διαμόρφωσης του σχεδίου ζωής των παιδιών.

Οι τρόποι με τους οποίους απευθυνόμαστε, θέτουμε όρια, καθοδηγούμε και αντιδρούμε απέναντι στα παιδιά, θα καθορίσει σε μεγάλο βαθμό τη στάση και την συμπεριφορά των παιδιών μας, και μάλιστα με τρόπο που δεν μπορούμε να προκαθορίσουμε, γιατί την αντίδραση στη συμπεριφορά μας, την καθορίζει το κάθε παιδί διαφορετικά και όχι ο γονιός.

Ένα θεμελιώδες θέμα στην ανατροφή των παιδιών είναι, η σχέση μεταξύ των γονιών και με τα ίδια τα παιδιά, να βασίζεται στην ειλικρίνεια. Δεν χρειάζεται να τα επιφορτίζουμε με τα πάντα, γιατί δεν τους αφορούν όλα, ούτε είναι σε θέση να διαχειριστούν όλα τα θέματα των ενηλίκων. Σ’ αυτά όμως που τους αφορούν και τους επηρεάζουν, πρέπει να είμαστε ειλικρινείς απέναντί τους.
Τα παιδιά έχουν έντονη διαίσθηση και αντιλαμβάνονται περισσότερα από όσα νομίζουμε. Αν τους αρνούμαστε την αλήθεια, τη στιγμή που μας τη ζητούν, μπορεί να τα οδηγήσουμε σε σύγχυση, ή και σε απόγνωση. Αν η αλήθεια μας φέρνει εμάς σε αμηχανία, είναι καλύτερα να μοιραστούμε μαζί τους την αμηχανία μας, παρά να εφευρίσκουμε μυθοπλασίες.
Έτσι τα μαθαίνουμε με το παράδειγμά μας, να αναγνωρίζουν και να τιμούν τα συναισθήματά τους.

Συνειδητοποιώντας τη μεγάλη βαρύτητα της δικής μας στάσης στη διαπαιδαγώγηση των παιδιών μας, για να επανδρώσουμε την κοινωνία μας με άξιους, ολοκληρωμένους και ελεύθερους ανθρώπους, πρέπει με το παράδειγμά μας να τα καθοδηγήσουμε, ώστε να αναπτύξουν αυτοπεποίθηση, αυτοεκτίμηση, συνεργασιμότητα, συμπόνια, σεβασμό, αυτάρκεια, δημιουργικότητα, θάρρος, αισιοδοξία.

Τα παιδιά γεννιούνται με όλα τους τα στοιχεία εγγεγραμμένα στο κύτταρό τους, χαρίσματα και δοκιμασίες. Αυτό το ορίζει η Φύση. Δική μας δουλειά δεν είναι να τα αλλάξουμε, γιατί τότε παρεμβαίνουμε στην ίδια τους την οντότητα.
Ο ρόλος μας είναι, με στοργή και σεβασμό στην ύπαρξή τους, να τα διευκολύνουμε να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις τους, εκμεταλλευόμενα τα χαρίσματά τους, κι έτσι να εκπληρώσουν τον προορισμό τους, το δικό τους πλάνο ζωής. Αυτό βέβαια προϋποθέτει εμπιστοσύνη από τη μεριά του γονιού στη Σοφία της Δημιουργίας. 
astrology.gr

Δευτέρα 23 Απριλίου 2012

Η ανύπανδρη μητέρα



Τις δύο τελευταίες δεκαετίες ένας διαρκώς αυξανόμενος αριθμός γυναικών, κυρίως πάνω από 30 ετών, με μέσο ή υψηλό μορφωτικό επίπεδο αποφασίζουν για διάφορους λόγους να γεννήσουν ένα παιδί έξω από το πλαίσιο του γάμου.
Το να φέρεις στον κόσμο ένα παιδί  χωρίς πατέρα είναι σοβαρή υπόθεση. Συνεπάγεται σημαντικά πρακτικά προβλήματα και απρόβλεπτες δυσκολίες που βαρύνουν τη μητέρα, όπως π.χ. μοναξιά, ξενύχτια, οικονομικές δυσχέρειες κ.λπ. Φυσικά ο κόπος και οι ευθύνες είναι διπλές μέσα σε ένα κοινωνικό περιβάλλον που δεν παρέχει την απαραίτητη υποστήριξη. Η κριτική στάση και η απόρριψη συχνά από την ίδια την οικογένεια της  γυναίκας, η επιφυλακτική αντιμετώπιση από τους άλλους και η δυσκολία εξεύρεσης εργασίας που να εξυπηρετεί τις οικογενειακές ανάγκες της είναι μερικά από τα σοβαρά προβλήματα που καλείται να αντιμετωπίσει μόνη.  Από την άλλη πλευρά πρέπει να αντιμετωπιστούν και οι ψυχολογικές δυσκολίες του παιδιού, που δεν έχουν μελετηθεί επαρκώς. Όσες και αν είναι οι δυσκολίες βέβαια, μπορούν να αντιμετωπιστούν με υπομονή, επιμονή, διάλογο και ειλικρίνεια.
Πότε να λέγεται η αλήθεια στο παιδί
Όταν η μητέρα ενημερώνει εξαρχής το παιδί για την οικογενειακή τους κατάσταση, λέγοντάς του την αλήθεια, προσαρμοσμένη στην ηλικία του, κάνει μια πολύ καλή αρχή Όσο το παιδί μεγαλώνει, η μητέρα μπορεί  να του εξηγεί όλο και περισσότερο την κατάσταση, ανάλογα με το βαθμό της ωριμότητάς του. Καλό είναι επίσης η μητέρα να μη λειτουργεί διαφορετικά από τις άλλες μητέρες και να μη δημιουργεί στο παιδί την αίσθηση ότι «είναι αλλιώτικο» ή ότι κρύβει κάποιο τρομερό μυστικό.
Η έλλειψη του πατέρα
Τα παιδιά που έχουν ανατραφεί χωρίς πατέρα νιώθουν συχνά μεγαλύτερη ανασφάλεια από τα άλλα και φοβούνται ότι «δεν αξίζουν» επειδή  βιώνουν σαν απόρριψη την απουσία του πατέρα τους. Παράλληλα ίσως αισθάνονται ότι η μητέρα τους δεν αρκεί για να τα υποστηρίξει στις δυσκολίες της ζωής «όπως οι μπαμπάδες των άλλων».
Είναι γεγονός ότι η αποκλειστική ευθύνη της ανατροφής συχνά  κάνει τις  ανύπανδρες μητέρες -όπως και τις  χήρες- να είναι ιδιαίτερα αυστηρές και υπερπροστατευτικές με τα παιδιά τους. Ο λόγος είναι συνήθως ότι επειδή τα μεγαλώνουν δίχως ανδρικό πρότυπο, έχουν την ανασφάλεια ότι θα χάσουν τον έλεγχο της κατάστασης. H υπερπροστασία και σε πολλές περιπτώσεις η ασφυκτική επιτήρηση  όμως μπορεί να προκαλέσουν εκρηκτικές  αντιδράσεις στο αγόρι ή στο κορίτσι όταν μπει στην εφηβεία. Επίσης  όταν η μητέρα δεν εμπιστεύεται το παιδί, το κάνει άθελά της να μην   εμπιστεύεται ούτε εκείνο τον εαυτό του.

Αλεξάνδρα Καππάτου

Ψυχολόγος - Παιδοψυχολόγος


Πέμπτη 19 Απριλίου 2012

Τα 10 σημάδια μιας προβληματικής σχέσης

Τα 10 σημάδια μιας προβληματικής σχέσης
 Δεν έχει σημασία πόσο όμορφο ή έξυπνο είναι ένα άτομο, καθώς πολύ συχνά, άνδρες και γυναίκες πέφτουν θύματα συναισθηματικής κακοποίησης. Παρακάτω περιγράφουμε μερικά σημάδια που ίσως ορίζουν μια προβληματική σχέση με στοιχεία συναισθηματικής κακοποίησης.
fwn1
Σας απομονώνει από φίλους και οικογένεια
Εκείνοι που κακοποιούν συναισθηματικά, τα θέλουν όλα για τον εαυτό τους και κάνουν κάθε προσπάθεια για να το πετύχουν αυτό. Δεν καταλαβαίνουν ότι υπάρχει ζωή και έξω από τη σχέση -η οποία περιλαμβάνει την οικογένεια και τους φίλους. Είναι υγιές και φυσιολογικό να κάνετε παρέα με άλλους ανθρώπους και αν ο σύντροφός σας σας εμποδίζει, αυτό μπορεί να είναι ένα σημάδι μιας συναισθηματικά προβληματικής σχέσης.
Λεκτική βία
Αν ο σύντροφός σας, σας μιλά υποτιμητικά, ακόμα και αν λέει πως το κάνει για πλάκα, μπορεί να έχει σκοπό να σας πληγώσει. Όσοι έχουν τέτοια συμπεριφορά, συχνά καλύπτουν τα λάθη τους κατηγορώντας εσάς, ή λέγοντάς σας ότι πρέπει να χαλαρώσετε ή ότι είστε πολύ ευαίσθητοι. Κι όμως δεν είστε πολύ ευαίσθητοι, αλλά ξέρετε καλά ότι δεν πρέπει να σας φέρονται έτσι. Όσοι κακοποιούν λεκτικά έχουν έναν τρόπο να κάνουν τους άλλους να πιστεύουν ότι αυτή η συμπεριφορά είναι φυσιολογική και ότι εσείς είστε που έχετε το πρόβλημα.

Κατηγορεί εσάς για τα δικά του/της προβλήματα
Αν ο/η σύντροφός σας, κατηγορεί πάντα εσάς, κάτι ή κάποιον άλλο, μπορεί να είναι ένα κακό σημάδι. Αν σας επιτίθεται φραστικά, μπορεί να πει ότι εσείς φταίτε γι’ αυτό. Δεν είναι σημάδι μιας υγιούς σχέσης, αν ο/η σύντροφός σας δεν αναλαμβάνει ποτέ την ευθύνη ενός λάθους και ποτέ δεν παραδέχεται ότι φταίει για κάτι.
Αλκοόλ και ναρκωτικά
Δεν καταναλώνουν ναρκωτικά ή υπερβολικό αλκοόλ, όλοι όσοι ασκούν ενδοοικογενειακή βία στο σύντροφό τους, αλλά πολλοί το κάνουν. Ο εθισμός μπορεί να οδηγήσει σε ακανόνιστη και ανάρμοστη συμπεριφορά. Η κατάχρηση ουσιών μπορεί να είναι μια «πύλη» για την συναισθηματική κακοποίηση και για μια άρρωστη σχέση.
ant
Σας προκαλεί φόβο
Εάν ο/η σύντροφός σας, σας κάνει να αισθάνεστε φόβο, υπάρχει πρόβλημα. Όσοι ασκούν συναισθηματική βία, μπορεί να προσπαθήσουν να σας επιβληθούν με διάφορους τρόπους, κάνοντάς σας να φοβάστε, όπως π.χ. βάζοντάς σας σε δύσκολες θέσεις ή απειλώντας σας.
Σας τιμωρεί για το χρόνο που περνάτε μακριά
Αυτό πηγαίνει μαζί με το θέμα της απομόνωσης, όπου ο σύντροφός σας σας θέλει μόνο για εκείνον/η. Αν δε μπορείτε να πάτε πουθενά και να κάνετε τίποτα χωρίς το σύντροφό σας, ίσως να παρουσιαστούν κι άλλα προβλήματα αργότερα. Ένα άτομο που χρησιμοποιεί συναισθηματική βία, μπορεί να φωνάξει, να βρίσει, να απειλήσει ή και άλλα χειρότερα, επειδή απλά δεν κάνετε τα πάντα μαζί του/της.
Περιμένει να τον/την περιμένετε σαν υπηρέτης/τρια
Πολλά από τα άτομα που ασκούν ψυχολογική βία στους συντρόφους τους, περιμένουν να τους φέρεστε σα να είναι βασιλιάδες και επιθυμούν έναν υπηρέτη. Περιμένουν τα πάντα από εσάς, ενώ εκείνοι δεν κάνουν τίποτα.
tsak
Σας ζηλεύει υπερβολικά
Ένα σημαντικό χαρακτηριστικό όσων ασκούν συναισθηματική βία, είναι η ζήλια. Συχνά ζηλεύουν εσάς ή άλλα άτομα, ακόμα και τα όνειρα και τους στόχους σας. Η ζήλια και η οργή τους για άυλα πράγματα, όπως οι φιλοδοξίες σας, πηγάζουν από την έλλειψη ελέγχου που αισθάνονται σχετικά με αυτές τις πτυχές της ζωής σας.
Σας ελέγχει με τα συναισθήματά του/της
Οι ασκούντες ψυχολογική βία, συχνά σας χειραγωγούν και σας απειλούν ότι θα φύγουν και ότι θα σας τιμωρήσουν συναισθηματικά αν δε συμφωνείτε μαζί του/της. Ένα τέτοιο άτομο θα προσπαθήσει να σας κάνει να αισθάνεστε ένοχοι κάθε φορά που θα ικανοποιείτε τη θέλησή σας και διεκδικείτε ό, τι είναι σωστό για εσάς. Μερικές φορές ο θύτης μπορεί να δείχνει αγάπη, αλλά αυτό δεν κρατά πολύ.
fil
Σωματική βία
Αν είστε σε μια συναισθηματικά καταχρηστική σχέση, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να σας ασκηθεί και σωματική βία. Αρχικά, ο θύτης μπορεί να σας τραβήξει τα μαλλιά, να σας σπρώξει, ή να σας προκαλέσει μώλωπες. Αυτά μπορεί να είναι μόνο προειδοποιητικά σημάδια ότι τα πράγματα μπορούν να οδηγήσουν σε περαιτέρω κλιμάκωση.
Τόσο οι άνδρες όσο και γυναίκες μπορεί να πέσουν θύματα συναισθηματικής κακοποίησης
Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι ενώ η συναισθηματική κακοποίηση συχνά θεωρείται ότι διαπράττεται από έναν άνδρα εναντίον μιας γυναίκας, συχνά ισχύει και το αντίθετο ή επίσης μπορεί να ισχύει και σε σχέσεις μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου.
clickatlife.gr


Δευτέρα 9 Απριλίου 2012

Λεφτά υπάρχουν


 "Λεφτά υπάρχουν" αρκεί  να χρησιμοποιούνται από την ΓΓ (Αν)Ισότητας για την προώθηση της ... Ανισότητας, τι άλλο φυσικά.


Για του λόγου το αληθές:

Η ΓΓ (Αν)Ισότητας προσλαμβάνει δεκάδες άτομα που - κατά λέξη- "θα στελεχώσουν τα Συμβουλευτικά Κέντρα για την αντιμετώπιση της βίας κατά των γυναικών". 


Προσέξατε, ΜΟΝΟ κατά των γυναικών. Όχι κατά της βίας στην οικογένεια, όχι της βίας κατά των παιδιών, ούτε της βίας κατά των αντρών, των ηλικιωμένων, των φοιτητών, της πανεπιστημιακής κοινότητας, των αλλοδαπών, των Ελλήνων, των εργαζομένων, των εργοδοτών, των κατοίκων και εργαζομένων του κέντρου της Αθήνας ...
Η ελληνική κυβέρνηση φαίνεται να ενδιαφέρεται μόνο για την βία κατά των γυναικών, και των πολιτικών.

Ερωτώ την ΓΓ (Αν)Ισότητας:
1. Επειδή φαίνεται ότι από τους προσωρινούς πίνακες κατάταξης πάνω από το 90% είναι γυναίκες, γιατί δεν εφαρμόζουν αυτό που συμβαίνει και στις εκλογές (δηλαδή ποσοστώσεις υπέρ του φύλου που υποεκπροσωπείται); Η μήπως η Ισότητα που δήθεν πρεσβεύει είναι "άλλα λόγια να αγαπιόμαστε"; 
2. Έχει διαφορά όταν η βία είναι κατά των γυναικών, σε σχέση με τη βία εναντίον όλων των υπολοίπων ομάδων; Οι υπόλοιποι δεν υποφέρουν;

ΑΙΝΕΙΑΣ

Τρίτη 3 Απριλίου 2012

Διαζύγιο με... συνοπτικές διαδικασίες



Νέο νομοθετικό πλαίσιο από σήμερα για τις ενέργειες που απαιτούνται προκειμένου να βγει το συναινετικό διαζύγιο, με στόχο την επίσπευση της όλης διαδικασίας και την αποφυγή δυσβάστακτου για τους ενδιαφερόμενους κόστους.

Με τον νέο νόμο το Υπουργείο Δικαιοσύνης υπολογίζει ότι θα καταφέρει την αποσυμφόρηση των πρωτοδικείων στα οποία εκκρεμούν 4.000 αιτήσεις. Μέχρι τώρα η όλη διαδικασία απαιτούσε τουλάχιστον 1,5 έτος και στοίχιζε ακριβά.


Πιο συγκεκριμένα, με βάση τις νέες ρυθμίσεις πλέον απαιτείται εξάμηνη διάρκεια γάμου ως βασική προϋπόθεση για την έκδοση συναινετικού διαζυγίου. Μέχρι σήμερα για να εκδοθεί συναινετικό διαζύγιο χρειάζονται ο γάμος να έχει κρατήσει ένα έτος προκειμένου να γίνει η έγγραφη συμφωνία για τη λύση του.


Με τον νέο όμως νόμο το συναινετικό διαζύγιο εκδίδεται με διάταξη προέδρου Μονομελούς Πρωτοδικείου και με διαδικασίες εξπρές.


Αν το ζευγάρι έχει αποκτήσει και ανήλικα τέκνα για να λυθεί ο γάμος πρέπει η έκδοση του διαζυγίου να συνοδεύεται από έγγραφη συμφωνία των συζύγων που θα ρυθμίζει την επιμέλεια των παιδιών και την επικοινωνία μαζί τους. Η σχετική απόφαση που εκδίδεται από το μονομελές Πρωτοδικείο αποτελεί και εκτελεστό τίτλο.


Πρέπει να σημειωθεί ότι αρχικά το Υπουργείο Δικαιοσύνης σχεδίαζε την έκδοση συναινετικών διαζυγίων με μία υπογραφή σε ιδιωτικό συμφωνητικό που θα κατέθεταν οι εν διαστάσει σύζυγοι στο ληξιαρχείο παρουσία των δικηγόρων τους.


Ωστόσο, επί της πρότασης αυτής υπήρξαν αντιδράσεις ακόμη και από μέλη της κυβέρνησης (κυρίως από τον ΛΑΟΣ) με αποτέλεσμα το υπουργείο Δικαιοσύνης να την αποσύρει και να την επαναφέρει με την προϋπόθεση της εξάμηνης διάρκεια του γάμου για τη λύση του από πρόεδρο Μονομελούς Πρωτοδικείου.

Ήδη, ο Δικηγορικός Σύλλογος της Αθήνας (ΔΣΑ), σε ανακοίνωση που έχει εκδώσει από τις 28 Μαρτίου, ενημερώνει τα μέλη του για τη νέα διαδικασία. Πιο αναλυτικά στην ανακοίνωσή του ο ΔΣΑ αναφέρει:

«Σχετικά με την εφαρμογή των νέων διατάξεων για το συναινετικό διαζύγιο (άρθρα 3 § 1 και 2 και 110 § 1 του ν. 4055/2012), η Διοίκηση του Πρωτοδικείου Αθηνών μας γνωστοποίησε τα ακόλουθα:


1. Για τις νέες υποθέσεις, που θα υποβληθούν από την 2α Απριλίου 2012 και εφεξής, θα κατατίθεται αίτηση στο κτίριο 3, όπως συνέβαινε μέχρι σήμερα και θα προσδιορίζεται δικάσιμος.


2. Κατά τη συζήτηση θα προσκομίζεται φάκελος με τις προτάσεις, τη συμφωνία των συζύγων για τη λύση του γάμου, τη συμφωνία για την επιμέλεια, την επικοινωνία και τη διατροφή των παιδιών, το ή τα πληρεξούσια, όταν δεν παρίστανται οι διάδικοι, τη ληξιαρχική πράξη γάμου, το πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης και τα γραμμάτια προκαταβολής της αμοιβής του ή των δικηγόρων.


3. Επειδή, σύμφωνα με τις νέες διατάξεις, το τμήμα της απόφασης που θα αφορά την επιμέλεια, την επικοινωνία και τη διατροφή των παιδιών αποτελεί εκτελεστό τίτλο, το απόγραφο θα εκδίδεται από την Γραμματεία του τμήματος των συναινετικών διαζυγίων στο κτίριο 3, σύμφωνα με όσα ισχύουν γενικά για την έκδοση απογράφων.


4. Οι δεύτερες συζητήσεις των παλαιών υποθέσεων θα συζητηθούν κανονικά. Οι δικηγόροι υποχρεούνται να παραστούν κατά την ορισμένη δικάσιμο και να προσκομίσουν φάκελο, που θα περιλαμβάνει οπωσδήποτε τις προτάσεις, η συμφωνία των συζύγων για τη λύση του γάμου, το ή τα πληρεξούσια και τα γραμμάτια προκαταβολής της αμοιβής του ή των δικηγόρων».


Δευτέρα 2 Απριλίου 2012

Ποιός είναι ο καλύτερος πατέρας;



Το βραβείο "Πατεράδες Πρώτης Τάξεως" απονέμεται κάθε χρόνο από τον υπουργό Οικογενειακών Υποθέσεων της Γερμανίας σε άνδρες που θέλουν να δώσουν το καλό παράδειγμα ενός "οικογενειάρχη".Μέχρι σήμερα ο τίτλος είχε απονεμηθεί μόνο σε άνδρες οι οποίοι στηρίζουν τις καριέρες των συντρόφων τους, ενώ ταυτόχρονα βοηθούν στο σπίτι με τα παιδιά και το νοικοκυριό.
Ο Μαρκ Στάινμετζ από το κρατίδιο Ρηνανία-Παλατινάτο είναι ανύπαντρος, εργάζεται και μεγαλώνει μόνος του την τρίχρονη κόρη του, ενώ ο Άρνι Γκέρικε από την βόρεια Γερμανία έχει επτά παιδιά, μια σύζυγο καριερίστα, έναν σκύλο και μια γάτα και εργάζεται και ο ίδιος. Οι δυό τους είναι οι φετινοί νικητές του τίτλου.
Ο Στάινμετζ θα προτιμούσε να έχει άπλετο χρόνο για να ασχολείται με την κόρη του Ζόρα αλλά πρέπει και να βγάζει χρήματα. "Δεν είναι πάντα εύκολο να κάνεις και τα δύο πράγματα. Οι προτεραιότητές μου όμως είναι ξεκάθαρες: θέλω να είμαι εκεί για το παιδί μου", εξηγεί.
Όπως λέει ο Στάινμετζ είναι ο πρώτος ανύπανδρος πατέρας που περιλαμβάνεται στην λίστα των νικητών.


ΣΧΟΛΙΟ:

Στη Γερμανία έχουν Υπουργείο Οικογενειακών Υποθέσεων, άρα και οικογενειακή πολιτική. Υπάρχει και διαγωνισμός για τον καλύτερο πατέρα. Στην Ελλάδα υπάρχει μόνο η ΓΓ (Αν)Ισότητας γιατί ως γνωστόν για τους πολιτικούς και τα κόμματα η οικογένεια αφορά μόνο τις γυναίκες, όπως εξάλλου και η ισότητα, ενώ θεωρούν ότι οι άνδρες είναι αποκλειστικά θύτες της οικογενειακής βίας, και πρέπει μόνο να εργάζονται και να πληρώνουν φόρους και διατροφές. Στην Ελλάδα οι πολιτικοί, και οι κρατικές δομές (διοίκηση, δικαιοσύνη) είναι αντίπαλοι της οικογένειας.

ΑΙΝΕΙΑΣ