Κυριακή 22 Μαΐου 2011

Το διαζύγιο βλάπτει σοβαρά την υγεία



Το διαζύγιο βλάπτει σοβαρά την υγεία
 Πρόσφατη μελέτη του Πανεπιστημίου του Τέξας, όπου συμμετείχαν εννέα χιλιάδες πεντακόσιοι εθελοντές, έδειξε ότι στην ηλικία των εξήντα ετών το 33% των διαζευγμένων γυναικών είχαν καρδιαγγειακά προβλήματα. Το αντίστοιχο ποσοστό σε όσες εξακολουθούσαν να είναι παντρεμένες ήταν μόλις 21,5%. Στον αντίποδα, τα ποσοστά καρδιαγγειακών νοσημάτων στους διαζευγμένους άνδρες ήταν 37,5%, έναντι 31,7% σε όσους δεν είχαν πάρει διαζύγιο. 

Ο καθηγητής Μαρκ Χέιγουαρντ, ο οποίος ηγήθηκε της μελέτης, εκτιμά ότι οι γυναίκες είναι πιο ευάλωτες όταν αυτό συνήθως συμβαίνει μετά την ηλικία των σαράντα έως σαράντα πέντε ετών, όταν πια οι γυναίκες αρχίζουν να μπαίνουν στην κλιμακτήριο και χάνουν σταδιακά τα καρδιοπροστατευτικά οιστρογόνα τους.

Αμερικανοί ερευνητές διαπίστωσαν πως οι χωρισμένοι ή σε διάσταση άνδρες έχουν δέκα φορές περισσότερες πιθανότητες να χρειασθούν ψυχολογική υποστήριξη, ενώ οι διαζευγμένες γυναίκες έχουν πέντε φορές περισσότερες πιθανότητες, σε σύγκριση πάντα με τους και τις μη διαζευγμένους/διαζευγμένες.

Οι ειδικοί εκτιμούν ότι οι άνδρες πιο συχνά είναι ανέτοιμοι ψυχολογικά να δεχτούν ένα διαζύγιο, αφού τα πιο πολλά διαζύγια τα ζητούν συνήθως γυναίκες. Οι άντρες έχουν επίσης συχνά την τάση να αδυνατούν να εξωτερικεύσουν τα συναισθήματά τους, οπότε καταπίνουν την πίκρα τους πλήττοντας την ψυχική τους υγεία. Επιπλέον, οι γυναίκες είθισται να έχουν ευρύτερο κοινωνικό ιστό, στον οποίο μπορούν να απευθυνθούν για βοήθεια.

Οι γυναίκες συνήθως νοιάζονται πιο πολύ για την πορεία του γάμου τους, διαβάζουν βιβλία και επισκέπτονται τον σύμβουλό τους συχνά. Κάνουν ωστόσο τα πιο πολλά παράπονα όχι μόνο στους πιο κοντινούς και στενούς φίλους αλλά και σε όποιον είναι διαθέσιμος και βλέπουν το διαζύγιο σαν λύση για να ξεφύγουν από έναν γάμο σε μεγαλύτεερο ποσοστό απ’ ό,τι οι άνδρες.

Ο πιο συνηθισμένος λόγος που προβάλλει μια γυναίκα σαν αιτία διαζυγίου είναι η «ψυχική κακομεταχείριση» ή αλλιώς «συναισθηματική κακοποίηση». Αλλά ο πραγματικός λόγος είναι ότι έχουν αποτύχει να επικοινωνήσουν τις σκέψεις τους και τα πραγματικά τους συναισθήματα.

Ενας άλλος πολύ συχνός λόγος διαζυγίου είναι η «παραμέληση και η αδιαφορία». Και δεν μιλάμε μόνο για συναισθηματική αδιαφορία αλλά και για σωματική. Αυτό οφείλεται πολλές φορές στη φύση της δουλειάς του άνδρα.

Οι περισσότεροι άνδρες, από την πλευρά τους, δεν θα ήθελαν να παραδεχτούν ότι νιώθουν εύθραυστοι και ευάλωτοι και κατά συνέπεια είναι λιγότερο πιθανόν να μιλήσουν για τα συναισθήματά τους με τους φίλους τους, τα αγαπημένα τους πρόσωπα ή τον γιατρό τους. Αυτός πιθανότατα είναι και ο λόγος για τον οποίο δεν αναζητούν βοήθεια όταν έχουν κατάθλιψη. Οι άνδρες έχουν την τάση να πιστεύουν ότι πρέπει να βασίζονται στον εαυτό τους και ότι είναι κατά κάποιον τρόπο ένδειξη αδυναμίας να πρέπει να βασιστούν σε κάποιον άλλο, ακόμα και για ένα μικρό χρονικό διάστημα.


Κινδυνεύουν από άνοια

Μελέτες πάντως έχουν δείξει πως άνδρες και γυναίκες έχουν τις ίδιες πιθανότητες να στραφούν στο ποτό για παρηγοριά την εποχή του διαζυγίου και τον πρώτο καιρό έπειτα από αυτό. Ωστόσο, οι άνδρες είναι πιο επιρρεπείς στο να γίνουν αλκοολικοί. Οι διαζευγμένοι άνδρες τείνουν να τρέφονται πολύ πιο ανθυγιεινά απ’ ό,τι οι παντρεμένοι, ενώ, αντίθετα, φροντίζουν να έχουν καλύτερη φυσική κατάσταση ίσως διότι βρίσκονται στη διαδικασία αναζήτησης νέας συντρόφου, σύμφωνα με τους ερευνητές. Οι διαζευγμένοι άνδρες και γυναίκες που δεν ξαναφτιάχνουν τη ζωή τους διατρέχουν τριπλάσιο κίνδυνο άνοιας πιθανόν λόγω του συνδυασμού της μοναξιάς που νιώθουν με το ότι χάνουν το στήριγμά τους.

Εκεί όμως που πραγματικά φαίνεται ο αντίκτυπος του διαζυγίου είναι το προσδόκιμο επιβίωσης. Είναι καλά τεκμηριωμένο ότι τα παντρεμένα ζευγάρια ζουν κατά μέσον όρο επτά χρόνια περισσότερα απ’ ό,τι τα χωρισμένα. Το στρες σαφώς παίζει ρόλο σε αυτές τις περιπτώσεις, αλλά φαίνεται ότι οι χωρισμένοι άνδρες τείνουν επίσης να υιοθετούν συχνά πολύ κακές συνήθειες, όπως το πολύ ποτό, το τσιγάρο, η απρόσεκτη σεξουαλική συμπεριφορά, ακόμα και η οδήγηση με πολύ μεγάλη ταχύτητα.


ΟΙ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΨΑΧΝΟΥΝ ΕΝΑΝ ΣΥΝΤΡΟΦΟ ΨΥΧΗΣ

Οι γυναίκες δεν θα αφήσουν τον άνδρα τους τόσο εύκολα, όταν ασκεί επάνω τους σωματική βία, όταν είναι αλκοολικός ή άπιστος, όταν διαπράττει οικονομικά εγκλήματα ή για άλλους πολύ σοβαρούς λόγους. Ομως, η αδιαφορία και η έλλειψη φροντίδας είναι γι’ αυτές τόσο σοβαρή παράβλεψη, που τις οδηγεί πολλές φορές στο διαζύγιο. Οι γυναίκες αναζητούν έναν σύντροφο στην ψυχή τους, κάποιον που να μην αγγίζει μόνο το σώμα τους αλλά και την καρδιά τους. Κάποιον που θα μπορούν να εμπιστευτούν και θα είναι εκεί όταν υπάρχει πρόβλημα. Κάποιον που υπολογίζει τα συναισθήματά τους όταν παίρνει αποφάσεις. Εναν άνδρα που θα είναι συναισθηματικά δεμένες μαζί του. Μια γυναίκα που ο άνδρας της την έχει κάνει μέρος όλης της ζωής του δεν θα τον αφήσει ποτέ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου